Placeholder

Pajzsmirigy-alulműködés és terhesség: miért figyelj a kis szervre már babatervezéskor?

 Egyre gyakrabban hangzik el a „nehezített pálya” kifejezés a rendelőkben, mert nők (tíz)ezrei terveznek vagy várnak babát felborult hormonháztartás, tehát eltolódott pajzsmirigy vagy nemi hormon szintek mellett.

Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor tudod, hogy a normál tartománytól eltérő értékek fokozott figyelemért kiáltanak, de nem feltétlenül keserítik meg az életed.

Megfelelő alvással, tápanyagdús étkezéssel, mozgással és stresszkezeléssel nagyrészt tünetmentes hétköznapjaid lesznek.

A várandósságnál a képlet némi finomhangolással – és rendszeres kontrollal – módosul.

Mindjárt mutatom a konkrétumokat, de előbb megnézzük, hogyan működik a pillangó alakú szerv.

(A cikk elsősorban azoknak a (jövőbeli) kismamáknak szól, akik pajzsmirigy-alulműködés mellett lesznek édesanyák, de minden babát tervező nőnek elküldeném, mert a pajzsmirigy minden terhesség alatt fokozott törődést érdemel.)

Az egészséges pajzsmirigy létkérdés

A mondat kicsit sem költői túlzás, mert a kis szerv az egész testünkre hat az anyagcserétől a testhő szabályozásán és szteroid hormonok termelésén át a kognitív funkciókig.

A feladatlistája a várandósság alatt nő, mert a baba az első trimeszterben az anya pajzsmirigy hormonjaira van utalva.

Ha diagnosztizálták nálad a pajzsmirigyhormonok felborulását, akkor nyugodtan ugorj a cikk második részére, de ha most kezdesz kutatni a témában, akkor a következő gyorstalpaló fénysugár lehet az ismeretlen és sötét információ-alagútban.

Honnan gyaníthatod, hogy alul- vagy túlműködik a pajzsmirigyed?

A két szélsőséget viszonylag könnyű felismerni a következő tünetek alapján:

Pajzsmirigy-alulműködés (Hipotireózis)

Pajzsmirigy-túlműködés (Hipertireózis)

Hajhullás

Töredezett haj

Fáradtság

Szorongás, alvásproblémák

Puffadt arc, száraz bőr

Nedves tapintású bőr

Emelkedett koleszterinszint

Szapora szívverés

Koncentrációs nehézségek

Megnagyobbodott pajzsmirigy

Szabálytalan menstruáció

Szabálytalan menstruáció

Érzékenység a hidegre

Izzadás, melegtűrési zavarok

Székrekedés

Hasmenés

Hízás (változatlan étrend és aktivitás mellett)

Fogyás (változatlan étrend és aktivitás mellett)

 

Igazad van, ha most azt gondolod, hogy a fentiek 5-6 másik szervrendszer funkciózavarára is utalhatnak.

Ezért biztatlak, hogy bármilyen panaszod van, áss a probléma gyökeréig és a tüneti kezelés helyett az okot szüntesd meg.

Visszatérő székrekedésre például ne egy tablettát vagy táplálékkiegészítőt kezdj szedni először, hanem nézess minél szélesebb labort – lehet, hogy egy mikrotápanyag-hiány vagy hormonprobléma van a háttérben, ami táplálkozással és életmóddal orvosolható.

Ha látod az egészségeden ütött lyuk helyét, akkor már csak egy térképet kell keresned, ami visszavezet a ‘belső békéhez’.

Na, de térjük vissza a pajzsmirigyre.

Itt a diagnózist a következő értékek alapján tudja felállítani az orvos:

  • TSH
  • T4
  • T3
  • szabad T3
  • szabad T4.

Ha autoimmun gyulladás gyanúja is fennáll, akkor az anti-TPO és anti-TG szinteket is ellenőrzik.

A laborvizsgálat mellett szóba jöhet az ultrahang, amivel a pajzsmirigy felépítésére és a gyulladás mértékére lehet következtetni, illetve a citológia – egyiktől sem kell félni.

Talán most azon gondolkodsz, hogy:

Mi okozza a népbetegségnek számító pajzsmirigyproblémákat?

Erre a jelenlegi tudásunk szerint a tápanyaghiány és a gyulladásos autoimmun folyamatok adnak választ.

Tápanyaghiány alatt a jódra, a szelénre és/vagy a cinkre gondolj  – ezen részben táplálkozással, részben a felszívódás javításával (tehát a bélrendszer regenerációjával és a mikrobiom helyreállításával) tudsz segíteni.

Autoimmunnál általában hosszabb idő kideríteni, mi okozza az immunrendszer hiperaktivitását, azaz miért támadja a szervezet egy saját szövetét, szervét.

Ha a családban előfordult autoimmun betegség, akkor a hajlamot örököljük, de a gránátot az epigenetikai tényezőkkel (azaz az életvitelünkkel) élesítjük.

Arra készülj, hogy a gyulladás kezelésére hosszú távon kevés lesz a gyógyszer és néhány célzott mikrotápanyag pótlása. Az érdemi javuláshoz minden nap dolgoznod kell a mellékvese támogatásán, tehát normál mederbe kell terelned a kortizoltermelést.

A kortizolszintet kismillió fizikai, érzelmi és mentális stresszfaktor felboríthatja, pl. rendszertelen étkezési szokások, ultrafeldolgozott élelmiszerek, túledzés, környezeti toxinok, alváshiány – ebben a cikkben igyekszünk elcsendesíteni a stresszhullámokat.

Mielőtt felszisszensz, hogy lassan jobb, ha levegőt sem veszünk, megnyugtatlak, hogy kis változtatásokkal érezhetően tudsz javítani a jólléteden.

És persze itt is igaz, hogy tökéletesség helyett életszerűbb a fenntarthatóságra törekedni.

Például igyekezz minél többször a piacról beszerezni az alapanyagokat, de akkor se kapj a szívedhez, ha néha csak a szupermarketbe jutsz el. Zöldséget, gyümölcsöt enni még így is jobb, mint nem enni, hosszú távon pedig az számít, hogy az esetek döntő részében milyen forrást választasz.

„És ha várandósság alatt borul fel a pajzsmirigyműködés?”

Sajnos ez sem egyedi eset, de akkor sem kell kétségbe esned.

Túlműködésnél előfordul, hogy az orvos a pajzsmirigyhormonok termelését visszafogó gyógyszert javasol (ami nem okoz fejlődési rendellenességet), alulműködésnél pedig a pótláshoz von be külső forrást.

Ezek mellett ugyanúgy rengeteget számít az életmódod.

Ezeket (t)edd pajzsmirigy-alulműködésnél

Emlékszem a heuréka-élményre, amikor rájöttem, hogy a most leírt tanácsok enyhíteni és megelőzni is segíthetnek a funkciózavarokat – nemcsak a pajzsmirigy, hanem az inzulinrezisztencia, ösztrogéndominancia stb. esetén.

Bármilyen szokás kialakítása előtt azt kell megértened, miért mondjuk, hogy az egészséged a bélrendszerből indul.

Azt már lassan mindenki tudja (szerencsére), hogy itt van az immunrendszerünk kb. 80%-a és az agy-bél tengelyről is egyre több szó esik.

Arról viszont keveset hallunk, hogy a mikrobiom szerepet játszik a hormontermelésben – aminek a nemi hormonok és a pajzsmirigy szempontjából komoly jelentősége van.

A belek egészségéről szezonális táplálkozással, napi stresszkezeléssel, szabadban töltött idővel és mozgással gondoskodhatsz.

Mivel a felsoroltakkal kapcsolatban a „jó, de pajzsmirigy-problémánál konkrétan mit kellene enni?” az egyik leggyakoribb kérdés, ezért ebbe az utcába teszünk egy rövid kitérőt.

A pajzsmirigynek létszükséglet a jód (különösen várandósság alatt) és a tirozin (egy aminosav).

Mindkettőt biztosíthatod természetes forrásokból is, nálunk a webshopban pedig nézd meg ezt a gyógynövény komplex készítményt.

Kiváló jódforrások például a tengeri halak és a tengeri zöldek.

Utóbbiakat meglepően kreatívan felhasználhatod: készíthetsz belőlük ropogós chipset, hínártekercseket, a kelp pelyhet pedig só helyett használhatod néhány fogáshoz.

A jódbevitellel kapcsolatban két dologra figyelj.

  1. Autoimmunnál nagy mennyiségben fellángolást okozhat (általában étrend-kiegészítős pótlásnál fordul elő).
  2. Megfelelő adag szelénnek kell társulnia mellé – amit napi 1-2 szem paradióval gond nélkül tudsz fedezni.

(Ennél többre általában nincs szükségünk, de ha diagnosztizált autoimmun betegséged van, akkor elképzelhető, hogy az orvosod extra kiegészítést javasol.)

A pajzsmirigy működéséhez fontos még a D-vitamin, illetve a cink, amelyeket rendszeres napozással (kerülve a leégést) és a színes étkezéssel, tehát hüvelyesekkel (csicseriborsó, lencse, bab), zöldségekkel, magvakkal (pl. lenmag, kendermag), diófélékkel biztosíthatsz.

Természetesen ebben a vonatkozásban is életbe lépnek az olyan általános jó tanácsok, mint:

  • minimalizáld az ultrafeldolgozott élelmiszereket (a csodalisztkeverékek is idetartoznak).
  • 80-85%-ban szezonális és helyi alapanyagok kerüljenek a tányérodra.
  • tapasztald ki a neked ideális mozgásformát-és mennyiséget (a túl kevés és a túl sok edzés is stressz, ami kortizoltúltermeléshez vezet).
  • alakíts ki a saját esti rutint.
  • a stresszkezelésben addig ne állj meg, amíg meg nem találod az ideális mindfulness vagy meditációs technikát. Nem gond, ha ehhez pár hétre van szükséged, mert időszakosan az ashwagandha adaptogén gyógynövény segíthet kordában tartani a kortizoltermelést – ráadásul a kutatások szerint a pajzsmirigyhormonok termelődésére is kedvezően hat.

Van kedved kapcsolódó cikkeket olvasni?

Akkor ajánlom a stresszel és adaptogén gyógynövényekkel, illetve a teherbeesést segítő életmódtanácsokkal foglalkozó írásainkat.

Előbbit azért, mert a hormonrendszeren belül a kortizolt is termelő mellékvese állapota meghatározza a többi hormon egyensúlyát, utóbbit azért, mert a teherbeesést támogató tápanyagokat is sorra vesszük benne.

Ezeken felül kérdezhetsz tőlünk az organiqa@organiqa.hu e-mail címen – igyekszünk pár munkanapon belül érdemben válaszolni.

    Köszönjük!
    Valami hiba történt, próbáld újra...
    Superfood hírek