Placeholder

Klorofill: Minden, amit tudnod kell!

 

Valószínűleg te is találkoztál már az élénkzöld színű italok, turmixok képeivel, ha máshol nem, de a közösségi médiában biztosan. A zöld színt már régóta az egészség színeként ismerjük és az utóbbi években egyre több figyelmet kaptak a zöld színű zöldségek is.

Az egészségtudatos táplálkozás követői is előszeretettel fogyasztanak különféle zöld finomságokat a bennük rejlő egészséges összetevők miatt. Ha tudni szeretnéd, hogy mi adja a zöldségek zöld színét, továbbá miért előnyös a fogyasztásuk az emberei szervezet számára, akkor olvass tovább!

Az alábbi cikkben összefoglaljuk, hogy mi az a klorofill, mire jó ez a sokoldalú, természetes anyag, emellett azt is megtudhatod, hogy miben találhatod meg.

MI AZ A KLOROFILL?

Valójában a klorofill nem más, mint a zöld növényekben található természetes, színt adó vegyület, más néven pigment. Ez segít a növényeknek és más organizmusoknak energiát nyerni a napfényből a fotoszintézis során.

Fotoszintézisnek nevezzük azt a folyamatot, amelynek folyamán a növények a napfényt felhasználva létfontosságú tápanyagokat állítanak elő szén-dioxidból és vízből. A klorofill a zöld színű zöldségek mellett algákban is megtalálható.

A sokak által kedvelt spirulina és chlorella alga klorofill tartalma rendkívül magas. Általánosságban elmondható, hogy minél zöldebb a zöldség vagy az alga, annál magasabb a klorofill tartalma.

És azt tudtad, hogy nem csupán egyfajta klorofill létezik?

A szakirodalom kétféle klorofillt ismer: a klorofill A-t és a klorofill B-t. Mindkét vegyület zsírban oldódó és erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A magas antioxidáns tartalom az egyik fő ok, amiért annyira fontos a zöld színű zöldségek, algák fogyasztása és hogy miért lett a zöld szín az egészség szimbóluma.

KLOROFILL: A NÖVÉNYEK „VÉRE”?

Talán furcsának tűnhet a „növények vére” kifejezés, pedig működését tekintve a klorofill a növények vérének tekinthető, ráadásul az emberi hemoglobinra is hasonlít. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az igazi csoda mikroszkóp alatt látszik a leginkább: az emberi vér és a klorofill molekula szerkezete, valamint kémiai összetétele csak kis mértékben tér el egymástól. Mivel a hemoglobin az emberi vér oxigénszállító molekulája, elmondható, hogy a klorofill ugyanazért a funkcióért felel a növényekben, mint a hemoglobin az emberi szervezetben.

Csak a növények oxigéntermelő folyamatát fotoszintézisnek hívják. Ennyire egyszerű! 

A KLOROFILL FOGYASZTÁS EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI

 A klorofill hatása, vagyis az, hogy a klorofill mire jó régóta foglalkoztatja a tudósokat. Klorofill tartalmú étel fogyasztása esetén a klorofill micellákban „közlekedik” a testben, amelyek zsírt tartalmazó molekulacsoportok.

Bár egyelőre nincs elegendő tudományos adatunk, hogy mennyi zsírra van szükség ahhoz, hogy a szervezet feldolgozza a klorofillt, de az eddigi kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy kis mennyiségű zsír is elég a megemésztéséhez. Sokaknak újdonság lehet az is, hogy klorofillt már sok-sok éve fogyaszt az emberiség.

Az 1930-as években például a klorofill sebgyógyító képességét vizsgálták, de további vizsgálatok szükségesek. Bizakodásra ad okot, hogy a klorofillal felgyorsítható a sebgyógyulás.

Természetesen a sebgyógyulás mellett más területeken is vizsgálják a klorofill hatékonyságát. Rágcsálókon végzett vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a klorofill csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A kutatás bebizonyította, hogy a klorofill képes szoros kötéseket kialakítani az aflatoxinoknak nevezett rákkeltő vegyi anyagokkal. Miután a kötés létrejött, a klorofill segíthet gátolni bizonyos rákkeltő anyagok felszívódását a belekben.

Habár a klorofill nem annyira erős antioxidáns, mint a C-vitamin, viszont azt már több kutatás is bebizonyította, hogy a klorofillban gazdag zöld, leveles zöldségek fogyasztása növelheti az antioxidáns szintet a véráramban.

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a klorofill számos területen fejtheti ki áldásos hatását az emberi szervezetben: antibakteriális hatású, méregtelenít, csillapíthatja a szervezetben fellépő gyulladásokat, lúgosít és ezzel párhuzamosan energiával látja el a testet.

MIBEN VAN KLOROFILL?

A klorofill bevitel legjobb és legtermészetesebb módja a zöld zöldségek fogyasztása. A spenót, a lucerna, a búzafű, sőt még a brokkoli is kiváló választás, de az uborka, a zöldbab a spenót, a póréhagyma, a kelbimbó és a zöldborsó is egészen magas klorofill tartalommal büszkélkedhet.

Gondoltad volna, hogy bár kis mennyiségben, de a gyümölcsökben is van klorofill? A kiwi és a zöld szőlőfajták, de az olajos magvak, mint például a pisztácia is tartalmaz klorofillt, ami különösen jó hír a változatos étrendre vágyók számára.

Tisztában vagyunk vele, hogy egy idő után komoly fejtörést okozhat a kellő zöldségbevitel biztosítása napi szinten. Szerencsére klorofillt természetes étrend-kiegészítő porok segítségével is juttathatsz a szervezetedbe!

A bio búzafű por, a spirulina por, chlorella por kiváló klorofill források, ráadásul utóbbiak tabletta formában is kaphatók. Ha pedig még többet szeretnél megtudni ezekről a fantasztikus mikroalgákról, érdemes ezt a blogcikkünket is elolvasnod a spirulináról, ezt pedig a chlorella algáról.

Fontos még tudnod, hogy magas klorofill tartalmú ételek fogyasztását követően – a zöld pigmentek hatására – előfordulhat, hogy a székleted és a vizeleted színe enyhén zöldes/feketés árnyalatú lesz, de ettől nem kell megijedned!

Az általunk fogyasztott termékek mindegyike könnyedén beilleszthető a napi étrendbe. Keverd kedvenc ételedhez vagy turmixba, de sütemények készítésekor is bevetheted ezt a különleges, energizáló, „titkos összetevőt”.

 

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek