Egyet már most elárulunk: Sokkal több, mint egészséges szuperélelmiszer! Ez a mikroszkopikus, sós-, és édesvízben is előforduló alga sok ezer éve része az emberiség étrendjének. Becslések szerint körülbelül 200 000-800 000 faj létezik, amelyek közül megközelítőleg 50 000 fajt ismerünk.
Az aprócska mikroalgák fotoszintetizáló mikroorganizmusok, amelyek szervetlen anyagokból képesek élelmiszert előállítani, és többek között ezért is nélkülözhetetlenek az élet fenntartásához a Földön. És miért nélkülözhetetlenek? Mert ezek a fantasztikus tulajdonságokkal bíró mikroorganizmusok termelik meg nagyjából a légköri oxigén felét, ráadásul az üvegházhatást okozó gázt, a széndioxidot használják fel a növekedésükhöz. Egészen lenyűgöző, ugye?
Esszenciális olajokat, Omega 3, 6 és 9 zsírsavakat, fehérjéket, antioxidánsokat, aminosavakat és vitaminokat is kinyerhetünk belőle.
Miért jó, ha algákat fogyasztunk?
Mindamellett, hogy kiváló fehérjeforrás, a mikroalgában található bioaktív összetevők tovább fokozzák az alga egészségre gyakorolt jótékony hatását. A bioaktív komponensek egyik leggyakrabban vizsgált csoportja a pigmentek, méghozzá a rákellenes, antioxidáns és vérnyomást csökkentő tulajdonságaik miatt.
Egy 2019-ben megjelent kutatás szerint a mikroalga kiváló vitamin-, és ásványi anyagforrás: A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin, valamit kálium, vas, kalcium és magnézium is található benne.
Pajzsmirigy betegség esetén is fogyasztható, mert nagyon minimális a jódtartalma! Az alga por állatgyógyászati felhasználásra is alkalmas: tudtad például, hogy az alga a kutyákat és a macskákat is érintő fogkő megelőzésében és eltávolításában is segíthet?