Placeholder

Chlorella alga: a sokoldalú zöld csoda

Napjainkban az egészséges életmódra való törekvés, a tudatos táplálkozás és a megfelelő tápanyag-utánpótlás meghatározó része lett az életünknek. Ahhoz, hogy folyamatosan biztosíthasd szervezeted számára a zavartalan működéshez szükséges tápanyagokat, nem árt tisztában lenni az étrend-kiegészítők nyújtotta lehetőségekkel.

A rendszeres mozgás mellett mindennek az alapja az egészséges étrend. Nyugalom! Nem kell bonyolult kalóriatáblázatokra, folytonos számolgatásra és unalmas ételekre gondolnod.

Épp ellenkezőleg! Biztosan hallottál már a szuperélelmiszerekről, és arról, hogy a zöld színű ételek egészségesek, sőt, talán már a spirulina tabletta sem ismeretlen fogalom számodra. De vajon mi ez a furcsa, szinte kimondhatatlan nevű chlorella (etjsd "klorella")? Az alábbi cikkben többek között erről is olvashatsz.

Megtudhatod még azt is, hogyan lett a chlorella por az egyik legkedveltebb étrend-kiegészítő az évek során, milyen hatással van az emberi szervezetre, és azt is, hogy miben különbözik, és miben hasonlít egymásra a spirulina és a chlorella. Ha kedvet kaptál a kísérletezéshez, a cikk végén hasznos tippeket találsz a chlorella fogyasztására vonatkozóan.

MI AZ A CHLORELLA?

Ha a spirulina minden élő organizmus ősanyja, akkor akár azt is mondhatnánk – furcsa szófordulattal élve –, hogy a chlorella minden élő organizmus ősapja. Hogy miért?

Mert legalább olyan régen jelen van a Földön, mint az ismertebb „rokona”. A rokon szó használata egyáltalán nem véletlen, hiszen a chlorella szintén egy élénkzöld színű algafajta, ami több, mint két milliárd éve meghatározó része a bolygónk ökoszisztémájának. Nevét a zöld szó görög megfelelőjéről kapta, jellegzetes zöld színe miatt.

Az egyetlen gömb alakú sejtből álló chlorella alga csodás zöld színét a klorofillnak, egy úgynevezett fotoszintetikus pigmentnek köszönheti, amit elképesztően nagy mennyiségben tartalmaz. Az aprócska élő organizmus mérete 3 és 8 mikrométer közé tehető, emiatt a felfedezésére is csak a mikroszkóp feltalálása után, a 19. század végén, 1890-ben kerülhetett sor.

A chlorella felfedezője és névadója Martinus Willem Beijerinck, holland mikrobiológus. 2004 óta a különleges tulajdonságokkal bíró chlorella algának három változatát ismerjük: Chlorella vulgaris, Chlorella lobophora, és Chlorella sorokiniana.

Ezek közül a Chlorella vulgaris – közönséges chlorella – a legszélesebb körben tenyésztett alga, mivel ez a variáns a legellenállóbb és a legalkalmasabb az algatenyésztésre.

A chlorella Ázsiából – egészen pontosan Japánból, majd Formosa szigetéről (mai Tajvan) indult világhódító útjára. A tudósok már az 1940-es években megállapították, hogy ez a mikroszkopikus, édes vízi organizmus igazi szuperélelmiszer és kiváló fehérjeforrás.

Még a NASA is tanulmányozta a tápanyagdús chlorella felhasználási lehetőségeit. A fehérje mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot, például C-vitamint, vasat, cinket, magnéziumot és B12 vitamint, továbbá kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz.

MI A KÜLÖNBSÉG A CHLORELLA ÉS A SPIRULINA KÖZÖTT?

A chlorella – akárcsak a spirulina alga – egyre nagyobb népszerűségre tett szert a szuperélelmiszerek és az étrend-kiegészítők piacán az utóbbi években.

Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen mindkét alga lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik, ráadásul jó hatással vannak az emberi szervezetre. A két alga nagyon hasonló, ami a felépítésüket illeti, azonban van pár eltérő tulajdonságuk is. A chlorella és a spirulina is rendkívül fehérjedús, de a chlorella kalória-, Omega 3, riboflavin, magnézium, van és cink tartalma magasabb.

A spirulina alacsonyabb kalória tartalmú, viszont jelentős mennyiségű riboflavint, tiamint és vasat tartalmaz. Egy 2014-ben publikált, az algák zsírsavtartalmát elemző tanulmány kimutatta, hogy a chlorella Omega 3 zsírsav tartalma magasabb, viszont a spirulina több Omega 6 zsírsavat tartalmaz.

A kiemelkedő többszörösen telítetlen zsírsav-tartalom mellett a chlorella és a spirulina rendkívül gazdag antioxidáns forrás is.

A CHLORELLA ALGA HATÁSAI - HOGYAN HAT AZ EMBERI SZERVEZETRE?

Könnyen tenyészthető, zöld, világszerte milliók rajonganak érte és még egészséges is? Igen, ez a chlorella alga. A kutatások jelenleg is folynak a chlorella hatásai kapcsán, de az már most egyértelmű, hogy a chlorella tabletta és a chlorella alga por a legígéretesebb természetes étrend-kiegészítők a natúr termékek piacán.

Az inzulinrezisztencia (IR) és a cukorbetegség sajnos egyre több embert érint. Több humán kutatás eredménye – többek között egy 2016-os tanulmány is – rávilágított arra, hogy a chlorella rendszeres fogyasztásával fejleszthető a vércukorszint-kezelés és javítható az inzulinérzékenység. A tápanyagdús chlorella mindemellett kiváló természetes immunerősítő.

Egy 2013-as kutatás bebizonyította, hogy már napi 5 gramm chlorella fogyasztásával is hatékonyan erősíthető az immunrendszer. Az immunrendszer egyik legfőbb védvonala a bélrendszer, és szerencsére a chlorella alga a bélflórára is jó hatással van, mert olyan prebiotikumok forrása, mint például az poliszacharidok és az oligoszacharidok, amelyek fontos szerepet játszanak a bélben lévő jó baktériumok táplálásában, valamint a mikrobiom egészségének megőrzésében.

Az egészséges bélrendszer az egészséges testsúly záloga. A sokoldalú chlorella alga az álomalak elérésében is a segítségedre lehet, ráadásul mindezek mellett magas lutein és zeaxantin tartalma miatt hatékonyan védi a szemet a kijelzők által kibocsátott kék fény okozta károktól. Fogyasztásával csökkenthető a makuladegeneráció (szemfenéki meszesedés) kialakulásának kockázata is.

CHLORELLA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Szerencsére, ha élvezni szeretnéd a chlorella jótékony hatásait, nem kell gumicsizmában tavakba gázolnod. Nem is lenne sok értelme nyersen fogyasztanod, mert az alga sejtfala az ember számára emészthetetlen.

Épp ezért inkább a porrá őrölt, vagy tabletta formában kapható chlorellát érdemes beiktatnod az étrendedbe. A chlorella por jellegzetes ízű, de ha a kedvenc turmixodba, gyümölcsitalodba kevered, szinte észrevétlenül be tudod csempészni a mindennapjaidba. Íme az egyik a legegyszerűbb zöld smoothie receptünk kezdőknek, amiben a zöld alapanyag lehet akár chlorella por is.

Fogyasztása naponta többször, kis mennyiségben javasolt. Ha könnyen és gyorsan szeretnél gondoskodni napi chlorella-beviteledről, esetleg a munkahelyedre is szívesen magaddal vinnéd kedvenc algádat, számodra a tabletta lesz a nyerő.

Az általunk forgalmazott bio chlorella tabletta könnyen fogyasztható, és bármilyen itallal bevehető anélkül, hogy megváltoztatná az ital ízét. Ha egy igazán különleges szuperélelmiszert keresel, a chlorellát mindenképpen érdemes kipróbálnod!

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek