Placeholder

Barátcserje: termékenységfokozó csodanövény a természet patikájából

Mi az a barátcserje?

A barátcserje – latin nevén Vitex Agnus Castus – csodaszép, lila színű virágfüzéreivel előkelő helyet foglal el a gyógynövények ranglistáján. Az Ázsia nyugati részén, és Délnyugat-Európában őshonos cserje, már az Egyesült Államok délkeleti részén is elterjedt.

Borsszem nagyságú, bogyószerű termését közel háromezer éve használják gyógyászati célokra, elsősorban menstruációs panaszok, hőhullámok és egyéb termékenységi problémák kezelésére. A népi gyógyászat szerint rovarcsípés esetén is hatásos lehet.

Az ókori Egyiptomban, Görögországban, sőt még a Római Birodalomban is különféle nőgyógyászati betegségek, többek között rendszertelen menstruáció kezelésére használták. Európában, a középkorban rendkívül népszerű volt a cölibátust választó papok körében (erről kapta nevét a gyógynövény), mert állítólag képes csökkenteni a nem kívánt nemi vágyat.

Az elmúlt fél évszázad során Európában széles körben használták nőgyógyászati betegségek, például premenstruációs szindróma (PMS), menopauza, agyalapi mirigy rendellenességei, túl alacsony progeszteron illetve túl magas vagy túl alacsony prolaktin hormon szint, ciklus zavarok és diszfunkcionális méhvérzés esetén.

A petefészek őre, avagy mire jó a barátcserje

Egyelőre nincs elegendő tudományos bizonyíték a tényleges egészségügyi hatás igazolására, de a kutatások eredményei bizakodásra adnak okot. A természetes megoldást kereső meddő párok, valamint a változókori tünetektől szenvedő nők közül sokan csodaszerként tekintenek rá.

Sokan a közvetlenül a menstruáció előtt jelentkező – premenstruációs – időszak panaszainak enyhítésére szedik a barátcserje kapszulát. A legfrissebb kutatások szerint képes csökkenteni, illetve egészséges határértékeken belül tartani a prolaktin hormon szintjét.

Így tehát közvetve – a prolaktin szint normalizálásával – segíthet egyensúlyba hozni más hormonokat, beleértve az ösztrogént és a progeszteront, csökkentve az úgynevezett PMS kellemetlen tüneteit.

A kórosan magas prolaktin szint ráadásul a teherbeesést is megnehezíti. Több tényező is befolyásolhatja a prolaktin szintjét: autoimmun reakció, vagy az agyalapi mirigy jóindulatú megnagyobbodása is okozhat kiugróan magas prolaktin szintet, ami sok nőnél észrevétlen marad egészen a gyermekvállalás időszakáig.

A gyógynövény hormonális egyensúly-teremtő hatása a menopauza tüneteinek enyhítésében is segíthet. Egy 2003-ban publikált kutatás menopauzával küzdő résztvevői határozott javulásról számoltak be, melyhez hozzátartozott a hangulatingadozások mérséklődése és a jobb alvás is.

Bár jelenleg is több kutatás folyik a témában, egy biztos: a barátcserje a természet erejével segíthet leszámolni a változókor kellemetlen, sok nő életét megkeserítő tüneteivel.

A nőgyógyászati panaszok mellett a barátcserje egyéb kórképek esetén is hatásos lehet. Az egyik ezek közül a fejfájás, pontosabban a migrénes fejfájás. Egy 2012-ben publikált tanulmány migrénre hajlamos nők körében végzett kutatás eredményeiről számol be.

A résztvevők három hónapon keresztül szedtek barátcserje kapszulát és a menstruációs ciklus alatt fellépő fejfájások száma 66 százalékos visszaesést mutatott.

Bár a kutatás kontrollcsoport nélkül zajlott, de az eredmény rendkívül biztató. A barátcserje magas flavonoid- és esszenciális olaj-tartalmára, antibakteriális-, gyulladáscsökkentő valamint gombaölő hatására már a török gyógyászat mesterei is felfigyeltek sok száz évvel ezelőtt.

Egy 2012-es kutatás szerint a barátcserje szalmonella és sztafilokokkusz fertőzés ellen is hatásos lehet.

Hormonmentes és természetes: a barátcserje alkalmazása

Az egyik legfőbb ok, amiért emberek milliói fordulnak a barátcserje készítmények felé az az, hogy hormonmentes gyógynövényként pozitívan befolyásolhatja a női ciklust és hormonháztartást. Ráadásul magas flavonoid tartalmának köszönhetően az immunrendszerre is jó hatással lehet.

A jótékony gyógynövény két termékünkben is megtalálható: a barátcserje kapszulánk és hormonegyensúly kapszulánk alkotóeleme. Kapszula formájának köszönhetően könnyedén bevehető bármilyen itallal.

Íze egyáltalán nem zavaró, emiatt könnyedén beilleszthető a napi étrendbe, és, ami a legjobb: szedése a ciklus bármely napján elkezdhető, és folyamatosan szedhető.

A barátcserje kapszula étrend-kiegészítő készítmény. Szedése nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Nem alkalmas egészségügyi panaszok önálló kezelésére. Étrend-kiegészítők alkalmazása előtt minden esetben érdemes kikérni szakorvos véleményét.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek