Matcha
A zöld élelmiszereket sokan az anyatermészet csodáinak tartják. A klorofillban gazdag leveles zöldségek, a különféle mikroalgák, például a spirulina vagy a chlorella köztudottan egészségesek, és számos pozitív élettani hatással rendelkeznek.
Mindamellett, hogy tápanyagban-, és ásványi anyagokban bővelkednek, közismert tény, hogy a „zöldek” antioxidáns tartalma is jelentős, épp ezért rendszeres fogyasztásukkal megóvhatjuk szervezetünket a káros méreganyagoktól. Jól gondolod, a zöld tea is ebbe a szuperélelmiszer csoportba sorolható.
Már csak az a kérdés, hogy mi az a matcha? Zöld tea por alakban? Az alábbi cikkben erre a kérdésre is választ kaphatsz. Továbbá megtudhatod, melyik ország az eredeti matcha tea őshazája, milyen jótékony hatásai vannak, és azt is, hogy hogyan kell elkészíteni.
MI AZ A MATCHA?
A matcha tea egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Szinte nincs olyan egészséges élelmiszereket forgalmazó áruház, ahol ne lapulna egy-két zacskó matcha por a polcon.
Azonban a vásárlás előtt érdemes tisztázni, hogy mi a matcha valójában, és milyen fajtái léteznek. A matcha – a szó jelentése „porított tea” – egy különleges, finom porrá őrölt zöld tea, amely nem megy keresztül fermentációs folyamaton, és nem tartalmaz mesterséges színezéket, adalékot és tartósítószert sem. A belőle készült ital tehát egyfajta tiszta, zöld tea esszencia.
Külső megjelenés, minőség és a feldolgozás módja alapján, ez a különleges zöld tea por alapvetően két fő alkategóriába sorolható: ceremoniális minőségű, és konyhai felhasználásra szánt matcha. Vajon mi a különbség? A ceremoniális matcha a tradicionális japán teaszertartásokon használt 100%-ban organikus, prémium minőségű, élénk zöld színű, vegán zöld tea por, amelyet a legfiatalabb tealevelekből állítanak elő.
A konyhai felhasználásra szánt matcha is alkalmas teakészítésre, de elsősorban más italok, krémek, sütemények, illetve turmixok és tejes italok, például latték készítéséhez használják. Bizony!
A matcha por felhasználásnak csak a képzeleted szabhat határt. Akár fánk-, keksz-, gofri-, trüffel-, vagy piskótakészítésnél is bevetheted, de egy elegáns, élénk zöld macaron-torony, vagy pohárkrém is remekül mutat a vendégváró asztalon.
MÚLT ÉS JELEN: MATCHA TEA TÖRTÉNELEM RÖVIDEN
Bár csak az utóbbi pár évben vált széles körben ismertté a nyugati világban, ez a speciális zöld tea-fajta több ezer éves múltra tekint vissza. Sokakban felmerül a kérdés: honnan ered a matcha tea?
A laikusok szerint a matcha őshazája Japán, azonban ez csupán féligazság. Az igazi zöld tea por rajongók tudják, hogy a matcha hagyomány valójában Kínából indult világhódító útjára sok ezer évvel ezelőtt.
A zöld tea termesztés Kínában a 7-10. században kezdődött, az egyik legjelentősebb császári dinasztia, a Tang-dinasztia uralkodása alatt. A begyűjtött teát tégla alakúra formázták, ami nagyban megkönnyítette a tárolást és a szállítást.
A porított tea fogyasztását a Zen buddhisták fejlesztették rituálévá. Ugyanis ők kezdtek el termeszteni egy speciális zöld tea cserjét (sencha), aminek a leveleit leárnyékolták, növelve ezzel a matcha tea jótékony hatását.
Ez az árnyékban nevelt tea cserje (tencha) adja a matcha jellegzetes, édeskés, gazdag ízét.
A Zen buddhisták rajongtak ezért a különleges ízű nedűért, és előszeretettel alkalmazták meditáció előtt, mert úgy gondolták, a matcha tea segít kitisztítani az elmét, javítja a közérzetet, segíti a koncentrációt és növeli az energiaszintet.
Energiaszint növelő tulajdonsága miatt a matchát a harcosok is előszeretettel alkalmazták csatába vonulás előtt. Jogosan merülhet fel benned a kérdés: de akkor mi köze a matcha teának Japánhoz?
A Zen buddhizmust és a kínai porított tea készítés tudományát 1191-ben egy Eisai nevű szerzetes „vitte el” Japánba, aki a matcha teát a halhatatlanok elixírjének nevezte.
Bár a porított tea-fogyasztás tradíciója lassan feledésbe merült Kínában, Japánban – elsősorban a Zen kolostorokban – tovább tökéletesítették a termesztési és betakarítási folyamatot, hogy fokozzák a matcha emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait.
Ezért tekintik sokan Japánt a matcha őshazájának.
A MATCHA POR ÉLETTANI HATÁSAI
Jelenleg is számos tudományos kutatás vizsgálja, hogyan hat a japán matcha tea az emberi szervezetre. Bizonyított tény, hogy a különleges, élénkzöld matcha kiváló fehérjeforrás, ráadásul többféle vitamint (A-, B-komplex, C-, E-, K-vitamin) valamint kalciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz.
Ásványi anyag tartalma mellett antioxidáns tartalma is jelentős, ráadásul természetes baktériumölő anyagot – katechint – is sokkal nagyobb arányban tartalmaz, mint a többi zöld tea. Köztudott, hogy az antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív stressztől, más néven az öregedéstől, és segíthetnek csökkenteni bizonyos betegségek kialakulásának esélyét.
Egy 2009-ben végzett kutatás bebizonyította, hogy a matcha máj- és vesevédő tulajdonságokkal is rendelkezik, és segít megelőzni a máj-, és vesekárosodást. A matcha elmére gyakorolt jótékony hatásáról már a buddhista szerzetesek is beszámoltak, és ezt a feltételezést – miszerint a matcha tea fogyasztása javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációt és gyorsítja a reakcióidőt – egy 2014-ben, 2015-ben, és egy 2017-ben publikált kutatás be is bizonyította.
Ennek egyik fő oka a koncentrált koffein és L-theanin tartalom. Ez a két vegyület természetes módon élénkíti, és egyben nyugtatja is a szervezetet.
A matcha tea hatása a különféle szív-és érrendszeri betegségek esetében is rendkívül pozitív. Több tanulmány is rávilágított, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthető a „rossz” koleszterinszint, és megelőzhetők a keringési rendszer zavarai. Mindezek mellett a matcha tea fogyás terén is rendkívül hatásosnak bizonyult.
Egy 11 kutatás eredményét összegző tanulmány szerint a zöld tea por fogyasztása segíti a fogyást, és segít hosszú távon fenntartani az elért testsúlyt.
HOGYAN HASZNÁLJAM? A MATCHA TEA ELKÉSZÍTÉSE, TÁROLÁSA
Az általunk forgalmazott bio, nyers matcha por 100% vegán, ráadásul laktózmentes, gluténmentes és szójamentes étrendet követők is bátran fogyaszthatják.
A praktikus, visszazárható tasaknak hála, fénytől és hőtől védett helyen sokáig eltartható minőségromlás nélkül. Elkészítési módja rendkívül egyszerű: nagyjából fél teáskanál zöld tea port keverj össze 200-250 ml 80°C-os vízzel, amíg a tetején vékony habréteg képződik.
A többi gyógyteához hasonlóan, a matcha tea készítéséhez sem javasolt fém kanalat használni. Használj fakanalat, vagy kifejezetten matcha ital készítéséhez kifejlesztett bambusz keverő ecsetet. Az elkészült tea azonnal fogyasztható.