Placeholder

Tavaszi fáradtság – klassz dolog a tavasz!Hurrá itt az idei TAVASZ - kevésbé jó hír, hogy vele érkezik egy nemkívánatos vendég: a tavaszi fáradtság. Ha teret adunk a kellemetlen tünetegyüttesnek, nem sok jóra számíthatunk. Lelassulunk, enerváltak, ingerlékenyek leszünk. Sokunkat kínozhat fejfájás, szédülés, és pokolba kívánjuk az egészet, holott egész télen a tavasz után sóvárogtunk…

Még kedvenc elfoglaltságaink sem tudnak felpörgetni és jókedvre deríteni bennünket, hiába ragyog a Nap és csiripelnek a madarak. Mindez lelkileg is visszahat ránk, hiszen ki tudja szívből szeretni magát, amikor nem a megszokott, vidám és energikus, hanem egy karikás, lestrapált személy néz vissza ránk a tükörből?

Sokan – nagyon helyesen – személyre szabott, korrektül kidolgozott és frappánsan működő stratégiát állítottak össze, hogy könnyen, gyorsan átvészeljék ezt a nyomasztó időszakot. Többet mozognak, elegendő időt szakítanak a kikapcsolódásra, pihenésre, és odafigyelnek a bevitt táplálék minőségére.

Ha szeretnél tiszta, egészséges ételeket fogyasztani, nézz körül a szuperélelmiszerek között! Több superfood tökéletes támaszod lehet a tavaszi fáradtság leküzdésében. Sokan még mindig nem keresik a megoldást, a „bölcsek kövét” a tavaszi kókadtság ellen, a cikk elsősorban nekik szól.

A tavaszi fáradtság 4 oka – hogyan tehetsz ellene

Ha belátunk a kulisszák mögé és megértjük, mi az oka ennek a sok nyűgnek, könnyebben tehetünk ellene. Szerencsére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem állapot. Ebben az időszakban áll át a szervezetünk a téliről a tavaszi üzemmódra.

Vitaminhiány – amikor finom a vitamin

Ha télen nem gondoskodtunk a megfelelő, minőségi vitaminpótlásról vagy az nem volt elégséges, és szervezetünk nélkülözte ezeket a nagyon fontos anyagokat, vitamin- és ásványianyag-raktáraink jócskán kiürülnek tél végére.

A vízben oldódó C- és B-vitamin a leginkább pótlásra szoruló vitamin. Ezeket – mivel roppant gyorsan felhasználódnak, a felesleges pedig ripsz-ropsz kiürül – évszaktól függetlenül folyamatosan pótolnunk kell.

Nem csak táplálék, vitaminpótlás, hanem isteni nassolni való vagy smoothie készülhet villámgyorsan a bio kakaóbabból. Többféle B, E, C-vitamin mellett ásványianyagokat (magnézium, kalcium, kálium, vas, jód, mangán, cink) is tartalmaz.
A camu camu gyümölcse szintén gazdag C-vitaminban, őrleményét keverd joghurtba, gyümölcslevesbe, smoothie-hoz (nálunk ezt a gyümölcsöt egy komplex keverékben találod).

A tavasz a böjt, a méregtelenítés és a fogyókúra ideális szezonja. Ideális mentorod lehet ebben a bio chlorella. Imádják a jótékony bélbaktériumok, és a nehézfémek kiűzésében is remek partner. Ha komplett méregtelenítési programba kezdenél, segítségül hívhatod a máriatövist tartalmazó májtisztítás kapszulánkat, mely az ájurvédikus gyógynövények erejével "takarít". 

A D-vitamint nehezebb pótolni, hiszen ehhez nélkülözhetetlen a napfény. Ráadásul, ha nagyvárosban élünk, a szmog megszűri az UVB sugarak jótékony hatását. A napégés, bőrrák ellen – nagyon helyesen – fényvédőt használunk, de ezek is gátolják a D-vitamin-képzést. Próbáljunk napi 20 percet tiszta levegőjű helyen eltölteni – természetesen nem a tűző napon.

Hormonhinta

A tél végi fokozott bágyadtság másik magyarázata a megzavart hormonháztartás. Mivel több fény éri a szervezetünket, automatikusan csökken a melatonin és libikókázik a szerotonin szintje – legnagyobb szomorúságunkra.

Ajánlott minél többet a szabadban tartózkodni, hogy mielőbb észhez térjen a hormonháztartásunk. Ha azonban úgy érzed, hogy ennél többre van szükséged, ismét csak a májtisztítás fontosságára hívjuk fel a figyelmed. A jól működő máj ugyanis segít kiválasztani a felesleges, nemkívánatos hormonokat, így pl. a felhalmozódott xenoösztrogéneket (idegen eredetű ösztrogéneket) is. 

És milyen egyéb jelei vannak, hogy felborult a hormonháztartásod? Ebben a cikkben belemerültünk a témába, és könnyen kivitelezhető, egyszerű megoldásokat is kínálunk. 

Ha most nincs időd végigolvasni, íme két jó tanács a cikkből:

Pihend magad ki!

Fontos a jó alvásminőség! Teremtsünk nyugodt környezetet melyben el tudunk lazulni, és a zavaró körülményeket kizárva alhatjuk át az éjszakát. Lefekvés előtt két órával már ne együnk semmit, maximum egy könnyű turmixot fogyassz, de azt se közvetlenül ágyba bújás előtt.

Mozgásszegény életmód

Nem könnyű a téli, passzív életmódról nyüzsgő aktívra váltani! Főleg, ha nem vagyunk a mozgás szerelmesei, de mozogni, sportolni jó! Jót tesz a testnek, jót tesz a léleknek, és remekül oldja a zsírt!

Szép tavaszt kívánunk!

 

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek