Placeholder

5 természetes módszer, amivel enyhítheted a kellemetlen változókori tüneteket

„Megőrjít a banyakor” – hangzott egy időben a nagymamám válasza a ’hogy vagy’ kérdésre.

5-6 éves voltam, ezért nem értettem miről beszél, de ma már tudom, hogy a változókorral és ennek egyik tünetével, a 40 év feletti elhúzódó menstruációval küzdött.

Ha visszamehetnék az időben, akkor ezt a cikket kinyomtatva odaadnám neki, hogy néhány természetes módszerrel visszakapja a nyugodt éjszakáit és hőhullámok nélkül tudja megélni az ősz, a nyár és a tavasz szépségeit.

Az időben visszautazni sajnos nem tudok, de örülök, hogy veled meg tudom osztani, hogyan csalogasd elő a (majdnem fiatalkori) lendületed és közérzeted, ha megérintett a változókor szele.

Játsszunk változókor-bingót!

Mindjárt elmagyarázom, ki és miért érzi meg a változókort és azt is elmondom, hogyan csitíthatod a tüneteket, de előbb megpróbáljuk felmérni, mennyire aktuális nálad a folyamat.

Keress egy tollat, papírt és gondold át, hány igaz rád a következő állítások közül:

  • 40-50 éves vagy
  • Nehezen alszol
  • Lelassult az emésztésed
  • Hangulatingadozásaid vannak
  • Rendszeresen hőhullámaid vannak
  • Gyakran tapasztalsz hüvelyszárazságot
  • Éjszaka izzadsz (nem csak a hőségben)
  • Elvékonyodott a hajad és kiszáradt a bőröd
  • Két vérzés között köztes vérzést tapasztalsz
  • Sokszor veszed észre, hogy felgyorsul a szívverésed
  • A megszokotthoz képest rendszertelenek a ciklusaid
  • Könnyebben felkúsznak rád a kilók (változatlan étrend és aktivitás mellett)

Kész?

Akkor számold össze, hány pontnál bólintottál egyetértően.

Ha 5-nél többnél, akkor a most leírt tanácsok betartásával azt érezheted, hogy visszakapod az életedet – ha pedig kevesebbnél, akkor felkészítésként ajánlom a következő bekezdéseket.

*Mikor számít rendszertelennek a menstruáció?

Talán elmerengtél a felsorolásnak ezen a részén.

Megértem és szeretnék segíteni, de nem tudok egzakt válasszal szolgálni, mert a ’rendszeresség’ minden nőnél mást jelent.

Rendszertelennek számít a vérzés, ha az eddig megszokott időtartamban vagy erősségben eltérést tapasztalsz.

Kiegészítésként mondom, hogy a szakirodalom gyakori menstruációnak tartja a 21, illetve annál kevesebb idő elteltét két ciklus között és ritkának nevezi, ha legalább 35 naponta jelentkezik menstruáció.

Változókor vagy menopauza?

Valószínűleg észrevetted, hogy a köznyelvben sokan szinonimaként használják a két fogalmat – pedig orvosi körökben mást jelentenek.

A menopauza az utolsó menstruációs vérzést és az azt követő rövid időszakot, a változókor pedig azt az akár 10-15 évet karolja fel, amely alatt végbemennek a hormonális változások.

(Magyarán a menopauza két részre osztja a változókort: pre-és postmenopauzára.)

Az átmenet általában 47-48 éves korban jelentkezik, de ez csak a statisztika – ahogyan a panaszok gyakorisága is.

Van, akinél később és egyértelmű jelzések nélkül zajlik az átállás, és van, aki 40. szülinapja előtt szembenéz a tünetekkel.

Sajnos hallottam 25-30 éves nőkről, akiknek a szervezete nem tudott megküzdeni a több éves hajtással, túledzéssel és kalóriamegszorítással, ezért a vártnál előbb beköszöntött náluk a menopauza.

Szerencsére a helyzet ritkán fajul idáig és fiatalkorban egy alapos kivizsgálás után lassítással, odafigyeléssel még rendbe lehet hozni a női hormonrendszer működését.

Az alapot ilyenkor is a táplálkozás, mozgás és alvásrendezés háromszög adja, de vannak olyan gyógynövények, amelyek a kortizolszint, a hormonrendszer vagy a vércukorszint kiegyensúlyozásával segítenek, amíg rutinná válnak az életmódbeli újítások.

Elnézést a kis kitérőért, visszatérek az eredeti témánkhoz:

Mi történik a testedben a változókor alatt?

Először meg kell értenünk, mi történik a testünkben a termékeny években.

Ilyenkor a ciklus első felében az ösztrogén uralkodik és segíti a tüszőérést, amelyből a repedés után kiszabaduló petesejt sárgatestté alakul (ha nem termékenyül meg).

Itt kezdődik a ciklus második fele és a stafétát átveszi a progeszteron.

Változókorban mindkét meghatározó női hormon szintje csökken – miközben az FSH és az LH emelkedik –, mert a petefészek arra készül, hogy leállítsa a tüszőhormonok érését.

(A ciklus pedig azért válik rendszertelenné, mert kezdetben ösztrogén még van elég, de a progeszteronszint már esik, így kiszámíthatatlanná válik a nyálkahártya leválása.)

A minden életszakaszban kényes ösztrogén-progeszteron egyensúly kibillenése (a témát ebben a cikkben tárgyaljuk részletesen) tehát a változókor természetes velejárója, de nem kell az életedet megnehezítő tüneteket produkálnia.

Sőt, normál esetben csak enyhe jelzéseket észlelünk.

Milyen értékeket nézess meg a laborban?

Egy ideális világban a fogmosáshoz hasonló rutin lenne félévente átfogó vérképet csináltatni.

Mindketten tudjuk, hogy nem ideális világban élünk és a legtöbben csak akkor vizsgáltatjuk ki magunkat, amikor ’baj van’.

Persze, a szívemet melengeti, ha évente jársz szűrésekre, de bármelyik tábort erősíted, a változókor küszöbén a következő hormonok értékét mindenképpen figyeld:

  • TSH
  • FSH
  • LH
  • ösztradiol
  • anti-Müller hormon (AMH)
  • szabad T4
  • fehérvérsejt és vörösvértest

A felsorolt értékek alapján egy szakember segít megállapítani, hogy a változókor melyik fázisában vagy és a panaszok enyhítésében is tud segíteni. És ha mindezt ki tudod egészíteni egy máj-és vesefunkció felméréssel, akkor jó eséllyel észre tudsz venni egy lehetséges funkciózavart és helyre tudod állítani, mielőtt krónikus állapottá fajul.

Az élettani háttér után ideje, hogy megmutassam a minilistát, amit szívem szerint a nagymamámnak is odaadtam volna.

5 jó szokás, ami enyhíti a kellemetlen tüneteket

Arról sokat hallunk, hogyan támogathatjuk az ösztrogén és progeszteron szenvedélyes táncát, arról viszont elvétve esik szó, hogy a változókor felé lépkedve a pajzsmirigy és a vércukorszint támogatása legalább ennyire lényeges.

Elsőre úgy tűnhet, hogy három messze álló területről van szó, pedig közös metszetük az egészséges cirkadián ritmus és alvásrutin, a napi szintű mozgás, a stresszkezelés, illetve a tápanyagdús táplálkozás.

Ezeken belül a következőkre érdemes fókuszálni:

  1. Változókorban a tápanyagok közül kiemelt jelentőséget kap a magnézium, a vas, a zsírban oldódó vitaminok, illetve a B1- és B6-vitaminok. Ezekkel akár teljes értékű növényi táplálkozás mellett, a szezonalitás követésével is el tudod látni a testedet.
  2. Szénhidrátok közül válaszd a lassan felszívódó forrásokat, a főétkezéseidnél pedig mindig legyen elég rost és fehérje a tányérodonEgyiket sem kell túlmisztifikálni. Az ‘egészséges tányér’ szó szerint a kezedben van, ezért az étkezések összeállításánál elég, ha a következő alapszabályokat követed: 2 marék zöld leveles, 1 marék káposztaféle és 1 marék színes zöldség (pl. sárgarépa, cékla, sütőtök) vagy gyümölcs és 1-2 tenyérnyi hüvelyes vagy fermentált szójatermék, esetleg tojás vagy bio tejtermék legyen a reggeliben, ebédben és vacsorában. Szénhidrátforrások közül ajánlom a gyökérzöldségeket, a gumósokat és a gabonákat (pl. árpa, hajdina, köles, hűtött rizs), amelyekből szintén 1-2 marék az irányadó mennyiség.
  3. A jóga, a pilates, a tánc, a meditáció és a légzőgyakorlatok a szimpatikus idegrendszer dominanciájának csökkentésével nemcsak a regenerációt támogatják, hanem az immunrendszer és az anyagcsere munkáját is segítik.Találd meg azt a stresszkezelő technikát, amelyiket szívesen beiktatsz a napi rutinodba és hamar észre fogod venni, hogy a tested meghálálja a befelé figyelést.
  4. A folyadékbevitelt azért hangosítom ki újra és újra, mert látom, hogy sokaknak még mindig kihívás. Ha közéjük tartozol, akkor kösd egy-egy hétköznapi mozzanathoz (pl. ébredés után, séta előtt és után, stb.) vagy állíts be napi 6-8 emlékeztetőt.
  5. A fentieken túl segítő kezet nyújthatnak a női hormonrendszert támogató gyógynövények.

A toplista élén a maca, a barátcserje, a cickafark és a vörös málnalevél áll, de bármelyiket próbálod ki figyelj rá, hogy tiszta levegőjű lelőhelyről származzon, különben toxinokkal is terhelheted a szervezetedet.

Fontos, hogy most a teljesség igénye nélkül az eddigi kutatások, tapasztalatok alapján leghasznosabb tanácsokat osztottam meg a változókori tünetek enyhítésére. Igazán hatékonyan akkor tudod támogatni a testedben zajló kisebb-nagyobb hormonviharokat, ha tudod, hogy a hormonrendszered, az anyagcseréd vagy a pajzsmirigyed kér nagyobb odafigyelést.

(Erre egy kivizsgálással deríthetsz fényt.)

Olvasnál még a témában?

Akkor hozz egy pohár vizet és nézd meg dióhéjban, hogyan működik a hormonháztartásunk vagy kinek (nem) ajánlott a barátcserje szedése.

Ha pedig konkrét kérdésed van valamelyik témában, akkor írd meg a shop@organiqa.hu címre, igyekszünk pár munkanapon belül érdemben válaszolni.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek