Placeholder

Hogyan hat a barátcserje a női hormonokra és a menstruációs panaszokra?

fájdalmas menstruáció ellen jógával

A barátcserje az a növény, amellyel szinte minden nő találkozik, aki természetes úton szeretné rendezni a menstruációs ciklusát, enyhíteni a PMS vagy a klimaxos tüneteit.

Egyes cikkek csodanövénynek állítják be, mások felesleges pénzkidobásnak.

Az igazság valahol a kettő között van.

Több évszázados tapasztalat alapján tényleg segíthet helyrehozni a felborult női hormonháztartást, de egyrészt nem való mindenkinek, másrészt csak magas minőségű formában hasznos, harmadrészt önmagában (tehát a többi életmódpillér rendezése nélkül) nem garantálja a kicsattanó egészséget.


LEHET, HOGY FEL SEM ISMERNÉD A BARÁTCSERJÉT?

Talán nem tudnád megnevezni, de a 2-3 méter magas, lila vagy ibolya füzérekkel büszkélkedő, illatos bokrot biztosan észrevennéd.

Egyébként már 3 000 éve felfedezték, hogy a barátcserje képes elcsendesíteni a menstruációs fájdalmakat, a hangulatingadozásokat, a változókori panaszokat és megkönnyíti a teherbeesést.

Az évszázadok során az ókori gyógynövény használata kikopott a köztudatból, de úgy tűnik, hogy – részben az üzleti potenciál miatt – ma reneszánszát éli és a kutatók fantáziáját is felcsigázta.

Bőven akad még vizsgálnivaló a hatásaival kapcsolatban, de visszatérő eredmény, hogy a tanulmányokban résztvevő nők arról számolnak be, hogy:

  • megszűnnek vagy mérséklődnek a durva PMS panaszaik, azaz az alhasi görcsök, mellfájdalom, alvászavarok, hangulatingadozások.
  • enyhülnek a klimaxos tüneteik, vagyis az éjszakai izzadás, hőhullámok, alvásproblémák.
  • Ezekről talán te is hallottál, az viszont újdonság lehet, hogy egy kutatás arra jutott, hogy a barátcserje segítő kezet nyújthat a menstruációs ciklus alatt jelentkező migrénes fejfájás csillapításában, sőt hatékony lehet a Salmonella és Staphylococcus fertőzések ellen.

    (Utóbbit valószínűleg azért kezdték kutatni, mert a török gyógyászok több száz éve felfigyeltek az antibakteriális és gombaölő hatására, ami a magas flavonoidtartalomra vezethető vissza.)

    ÍGY TEREMT BÉKÉT A BORSSZEM MÉRETŰ TERMÉS A HORMONOK CSATÁJÁBAN

    A trükk, hogy egy-egy terület helyett a hormonrendszer karmesterének aposztrofált agyalapi mirigyet stimulálja.

    Itt termelődik:

    • a növekedési hormon
    • a prolaktin
    • az LH
    • a TSH
    • az FSH
    • az oxitocin
    • a vazopresszin.

    Ezek közül a barátcserjében lévő terpenoidok, flavonoidok, alkaloidok és glikozidok a prolaktin és az optimális progeszteronszintért felelős LH termelését serkentik.

    Ha bármelyik érték borul, akkor két eltérést mutatnak leggyakrabban a laboreredmények.

    Az egyik az ösztrogéndominancia, tehát az ösztrogén-progeszteron arányának felborulása, amiről rengeteget hallunk (mi is írtunk róla egy lényegre törő összefoglalót).

    Közel ennyire gyakori a magas prolaktinszint, ami sokakban kérdőjeleket hagy, mert annyit tanulunk róla, hogy a szoptatás során elősegíti a tejelválasztást.

    Pedig a normális prolaktinszint minden életszakaszban fontos, és a felborulása hosszú távon a teljes női hormonegyensúlyt magával ránthajta.

    Ezt jelezhetik suttogó és ordító tünetek is:

    • csontritkulás.
    • bezuhan a libidó.
    • gyakori lesz a fejfájás.
    • eldurvulnak a PMS tünetek.
    • felborul a menstruációs ciklus.
    • rendszeresen visszatérnek a hőhullámok.
    • különösebb ok nélkül eluralkodik a fáradtságérzet.

    Azt egyre többen tudják, hogy az alacsony progeszteron és a magas ösztrogénszint mögötti főbűnös a xenoösztrogének mellett az ultrafeldolgozott, tömeggyártott termékek túlfogyasztása és a stressz.

    A prolaktinnal kapcsolatban viszont kevesen hallották, mi idézheti elő a kiugró értéket.

    Ebben az esetben ritkán egy génmutáció van a háttérben, de ennél általánosabb, hogy a szervezet így reagál a stresszre, egyes gyógyszerekre, bizonyos máj-és vesebetegségekre vagy a pajzsmirigy-alulműködésre.

    *UGYE FIGYELSZ MAGADRA?

    Tudjuk, hogy egy-két hormonérték megborulására hajlamosak vagyunk legyinteni, amíg nem okoznak komoly kellemetlenséget vagy fájdalmat.

    Azért jobb időben nyakon csípni a bajt és helyreállítani az egyensúlyt, mert egyetlen eltolódott érték is dominóeffektust indíthat el a testben.

    A lánc végén kialakult tünetegyüttest pedig csak rengeteg próbálkozás, türelem és idő árán lehet megszüntetni – vagy legalább kordában tartani.

    Nem megijeszteni szeretnénk, csak arra ösztönözni, hogy ha most valamelyik értéked „csak egy kicsit” tér el az optimálistól, akkor járj utána, mi lehet az oka, mert lehet, hogy 6-12 hónap múlva sokkal keservesebb úton tudsz visszatalálni az egyensúlyhoz.

    Na de térjünk vissza a cikk vezérfonalához és beszéljünk arról, hogy:

    MILYEN BARÁTCSERJE TERMÉKEK KÖZÜL VÁLASZTHATSZ?

    Nagyjából mindegyik készítmény kiindulópontja az őrlemény.

    Ebben a formában általában takarmánykiegészítésre használják, emberi fogyasztásra inkább a kivonat terjedt el, amely koncentráltan tartalmazza a friss növény hatóanyagait.

    Ezt a legtöbb gyártó kapszulába zárja.

    Laikusként a dobozokat forgatva valószínűleg csak a csomagolásban és az árban fogsz különbséget látni, de sajnos vannak márkák, amelyeknél a beltartalom szinte semmit nem ér.

    A megnyugtató hír, hogy olyan cégek is vannak a piacon, akik rengeteg időt (akár éveket) és pénzt fordítottak a megbízható lelőhelyek felkutatására.

    Neked utóbbiakat kell megtalálnod, mert ahogy a csipkebogyónál vagy a csalánnál sem mindegy, hogy egy csendes erdő közepéből vagy egy forgalmas út széléről szeded, úgy a barátcserje minőségét és biológiai értékét is meghatározza a termesztési körülmény, az éghajlat és a csapadékmennyiség.

    (A szennyezett forrás hatványozottan problémás, mert a növény a földből, a levegőből és a vízből is magába szívhatja a káros anyagokat, amelyek a feldolgozás során benne maradnak – tehát a fogyasztásával toxinok kerülnek a szervezetedbe.)

    Kevésbé elterjedt forma a barátcserje tinktúra, illetve krém – valószínűleg azért, mert a kapszulát kényelmesebb alkalmazni és a benne lévő őrlemény nagy területen, magas hatásfokkal képes felszívódni az egészséges bélrendszerben.

    A cikk végéhez közeledve mondhatnánk azt, hogy minden nőnek ajánlunk egy jó minőségű barátcserje terméket, mert a hétköznapokat megnehezítő panaszokat hormonmentes, természetes úton tudja kezelni.

    De az az igazság, hogy:

    A BARÁTCSERJE SEM VALÓ MINDENKINEK 

    A női egészséget meghatározó hormonszintek rendezésével tényleg segíthet a menstruációs ciklus beállításában, ezáltal javíthatja a teherbeesés esélyét, illetve mérsékelheti a menopauza jellemző panaszait.

    Viszont itt is biológiai hatásokról beszélünk.

    Éppen ezért örülünk, ha bizalmat szavazol a Barátcserje kapszulánknak és meggyőznek az eddigi értékelések, de ha komolyabb hormonális zavarral küzdesz, fogamzásgátlót vagy más hormonpótlót szedsz, akkor az a biztos, ha először beszélsz az orvosoddal.

    A rövid egyeztetésre egyébként minden gyógynövénykészítmény szedése előtt érdemes sort kerítened, mert egy témában jártas szakértő el tudja mondani, mire figyelj a márkák közti böngészésben és milyen dózist alkalmazz az aktuális állapotod alapján.

    Köszönjük!
    Valami hiba történt, próbáld újra...
    Superfood hírek