Placeholder

Kakaóbab, csoki, Gombóc Artúr – már megint egy mesehős!? II. rész

Aki esetleg lemaradt a múltkori, kakaóbabosgombócartúrosmajás blogcikkről és szeretné bepótolni, az itt olvashatja. 

Ha szeretnéd kihagyni az alábbi kakaóval kapcsolatos infókat, mert csak a kakaós termékek ára felől érdeklődsz, akkor is ugorj az előző cikkre – ott találsz gyors elérési útvonalat, mert belinkeltük a termékeket.

Ha maradsz és tovább olvasol, annak még inkább örülünk – köszönjük!  

Folyjon tovább a kakaó!

 

Kakaóbabból készül…

 • … többek közt a csokoládé.
  Nem ragoznám túl, mindenkinek bő tapasztalatai vannak csokoládé téren.
 • Kakaópor
  A kakaópor tisztított, hántolt, pörkölt majd porított kakaóbab – népszerű termék. Aki a csokoládét szereti, nem veti meg a kakaót folyékony állapotban forró vagy hideg italként. Remek szuperital, könnyen elkészíthető egészséges reggeli, főleg, ha nincs túlcukrozva.
 • Kakaóvaj
  A kakaóvaj kakaóbabból nyert zsír. Szobahőmérsékleten kemény, 36°C-on kezd olvadni. A természetes kakaóvajat széles körben használják a kozmetikai és szappaniparban (hidratálók, ajakbalzsamok…), az élelmiszeriparban ebből készül a fehér csokoládé.
 • Kakaóbab
  A kakaóbab „termetre” nem kicsi. Hogy az ételbe szórva fogyaszthatóbb legyen, darabolni, őrölni kell. 

Érdekességek

 • Az első, mai formájában közkedvelt csokoládét chilei apácák készítették, cukor hozzáadásával a 17. században.
 • „Forró csokit” már a maják, aztékok, inkák is kortyolgattak, de ez a mi ízlésünknek valószínűleg túl keserű lenne, mivel ők nem adtak hozzá cukrot. Egész egyszerűen a megtört kakaóbabot főzték ki, illetve méz és vanília hozzáadásával továbbfejlesztették a kakaós italt, így jóval ízletesebb lett a „habos víz”.
 • A fa körülbelül 200 évig él, de csak 25 évig terem rajta bab.
 • Egy fa körülbelül annyi magot ad, mely két kiló csokoládé elkészítéséhez elég. Éves kakaóbab-fogyasztásunk kielégítésére (függetlenül attól, hogy kakaóporként, babként, csokiként, fogyasztjuk) hozzávetőlegesen 1 milliárd kakaófa termése szükséges.

A kakaóbab bármilyen formában történő fogyasztásának egészségügyi előnyei:  

 • Antioxidáns
  Flavonoidokat és fitokémiai anyagokat, epicatephint tartalmaz, melyek remekül védik a sejteket a szabadgyököktől: lassítják az öregedési folyamatokat.
  Energetizál, jót tesz a memóriának, hangulatjavító, ellensége a cukorbetegségnek és védi a szívet. Elképesztően szuper táplálék!
 • Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban
  Számtalan vitamin és ásványi anyag van, melyek szükségesek a szervezet normális működéséhez. B1, B2, B3, B5, B9, C, E-vitamin, magnézium, cink, réz, kén, kalcium, vas, kálium, mangán…
 • Magas rosttartalma révén segíti az emésztést, így előzve meg a székrekedést.

Jó kakaózást!  wink

 

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek