Placeholder

Kakaóbab, csoki, Gombóc Artúr – már megint egy mesehős!? I. rész

Tagadhatatlan, hogy nagyon szeretjük a minőségi csokoládét és a magyar rajzfilmeket! Ennek egyenes következménye, hogy az Organiqa webáruházban a szuperélelmiszerek listája nem nélkülözheti a kakaó termékeket, a blog pedig a rajzfilmhősöket. Ezúttal Gombóc Artúr kerül a porondra.

Idézzük fel, minek örül legjobban a világon ez a roppant szeretetreméltó tollgombóc, Gombóc Artúr*? Bizony, nem másnak, mint a kakaóbabból készült valódi csokoládénak. Ne sajnáljuk az időt, nézzük meg az alig egy perces videót, melyben  Artúrunk a csokoládéhoz fűződő viszonyáról vall lelkesen. A mosoly garantált!  laugh

Minőségi kakaópor, perui kakaópor, criollo kakaó, kakaóbab, nyers kakaó…

Sorolhatnám tovább, milyen formában lehet a fentieken kívül rábukkanni a kakaóbabból készült termékeinkre, de Gombóc Artúr felsorolását, ha akarnánk, sem tudnánk felülmúlni, így foglalkozzunk kicsit behatóbban a kakaóval, kakaóbabbal, kakaóporral.

Kakaó, kakaófa – már megint a maják?

Bizony, megint a maják. Nem csak a chia magot köszönhetjük nekik, hanem a kakaóbabbal is ők ismertették meg a világot. Már i.e. 1500 körül termesztették, élelmiszerként, fizetőeszközként és ajzószerként is használták.
A törzsi fáma szerint az aztékok szent madara is ezzel tömte a begyét (mennyivel jobban járt Artúrunk!), talán innen származik a neve: theobroma cacao, azaz istenek eledele.

Meglepő módon a kakaófa a mályvafélék családjába tartozó, Dél-Amerika trópusi esőerdeiből származó rózsaszínes törzsű fa. Gyümölcse a kakaóbab. A bab nyersen markánsan keserű, de számtalan feldolgozási módja van, melynek végeredményeként igazán egyedi és nélkülözhetetlen szuperételekhez jutunk.
A kakaóbab kétharmadát Afrika termeli, a maradékot Dél-Amerika.

Az évenkénti 3 millió tonna kakaóbab mintegy 10-15%-a Criollo és Trinitario fajta, ezek termése a szuper kakaóbab, melyből az igazán minőségi kakaótermékek készülnek.
A kakaóbab zöme Forestaro, minősége nem éri el az előzőekét.
Ugye, mondanom sem kell, hogy webáruházunk kakaótermékei Criollo fajtájúak?

Ha már kakaótermékek és Criollo…

Az Organiqa virtuális polcain sorakozó termékei közt leginkább érdeklődésre számot tartó termékek az algák (spirulina por chlorella  por és tabletta…), a vegán fehérjék (vegán protein mix, bio vegán fehérje por, rizsprotein, rizsfehérje, borsófehérje, borsóprotein, kendermag fehérje…), és igen, a kakaós portékák: a bio zúzott kakaóbab, a bio kakaópor és a bio kakaóvaj.

Külön említést érdemel a bio csokoládé-maca vegán fehérje mix, mely amellett hogy kitűnő fehérjepótló a növényi étrenden élők számára, nagyon finom is! Cukor? Dehogy! Cukor nincs benne, bio stevialevél-őrleménnyel édesített.

Amikor nekiláttam a kakaóbabról írni, elképzelni sem tudtam, mit fogok írni erről a növényről… Mire elértem kakaóbabos termékeinkig, már csak mosolyogtam ezen, ugyanis a kakaó csodálatos világának java még hátravan. smiley

De erről majd a folytatásban.

*Gombóc Artúr: a Pom Pom meséi című rajzfilmsorozat tollas hőse. Életre keltése Csukás István írói ötletének és Sajdik Ferenc zseniális rajzainak köszönhető.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek