A kakaót mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, akkor gyermekkorból, az óvodák reggelizős emlékeiből, vagy éppen az otthon melegét idéző pillanatokból. Mégis viszonylag keveset tudunk erről a szuper élelmiszerről. Alábbi leírásunkban górcső alá vesszük a bio kakaó származását: az örökzöld esőerdők alsó szintje az a hely, ahol a kakaófa a legjobban érzi magát. Az optimális növekedéshez elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet, és a csapadék mennyisége. Utóbbi a leglényegesebb opció, hiszen a kakaófa roppant érzékeny a vízhiányra. A száraz, csapadék nélküli időszak nem lehet három hónapnál hosszabb, mivel ennyi időt képes tolerálni a növény, anélkül, hogy komoly károkat szenvedne.
A kakaófa a nagy fák árnyékában, magas páratartalomban érzi a legjobban magát. A nagyobb méretű fák anyáskodása elengedhetetlen a kakaófa korai éveiben, így az árnyékolást nem lehet félvállról venni. A gyökérzet fejlődéséhez durva szemcsés földre van szükség, ahol a fölös folyadék is távozhat, hiszen a kakaó nem csak a szárazságot nem tolerálja, hanem a pangó vizet sem. A mályvavirágúak rendjébe tartozó növény természetes élőhelyén, ahol a fenti körülmények adottak, akár a 15 méteres magasságot is elérheti, míg az ültetvényeken csak 3-4 méteres „csemetéket” nevelnek. Virágai apró méretűek, leginkább fehéres-vöröses színűek, melyek az egész fát beborítják, tehát meglepő módon a fa törzsén is nőnek. A több tízezer virágnak mindössze csak kb. 5%-a porzódik be, mivel erre nagyon kevés idő áll csak rendelkezésre. A sárgás-barnás ovális alakú gyümölcsök, melyben a babok találhatóak, azonban csak a fa törzsén nőnek.
Kakaó, jöhet? Bármikor, bármibe… A bio kakaópor jó választás akkor is, ha sütnénk valami finomat: megbízható minőségű alapanyagból csak egészséges, mennyei finomság születhet. A bio kakaópor akkor is előnyös választás, ha egy finom, forró ital mellett döntenénk, mondjuk egy rideg téli estén… De hogy mennyi féle-fajta lehet maga a kakaó, az talán nem is gondolnánk… Forastero: Ez a fajta bizony nem édességéről híres. Kifejezetten kesernyés, keserű ízű, ám éppen ezért karakteres. Magasabb a zsír, és antioxidáns tartalma, és bizony közkedveltnek mondható, mivel a betakarított fajták kétharmadát teszi ki. Criollo: Mexikó, Kolumbia és Venezuela rejtett ültetvényeinek hercege ez a fajta, amely már csak nagyon kis számban található meg. Íze, zamata egyedülállóan lágy, kesernyés aromája különlegessé teszi, szó szerint a kakaók hercegévé. Erős, zamatos – nem véletlenül hasonlítják az arabica kávékhoz.
Trinitario: Hogy mire képes egy hurrikán? A pusztításon kívül úgy látszik az alkotásra is, hiszen ez a fajta a fenti két kakaóbab keresztezéséből született meg. Íze lágy, zamatos, igaz íz világa nagyon változatos. Nacional: Fűszeres, virágillatú fajta, melyet kizárólag Ecuador kakaóültetvényein találhatunk meg. Ezt az extra zamatot három napos erjesztéssel érik el a hozzáértő szakemberek. A fenti kakaóbabok útja rögös, míg eljutnak odáig, hogy bio kakaóporként a mi polcainkról nézzenek vissza ránk. A legelső a betakarítást követően a fermentáció, mely során az egymásra halmozott babszemekben mikroorganizmusok, főleg élesztők kezdenek el növekedni. A hőmérséklet fokozódik, a kémiai reakciók végbemennek például a fehérjékből aminosavak keletkeznek, s e folyamat végén alakul ki a csokoládéra jellemző íz és szín. Végül eljön a szárítás ideje, mely precíz kivitelezését követően eléri az optimális szín- és ízvilágot a termék.
A kosarad jelenleg üres
Ezt a terméket igazából édességnek rendeltem! Mikor nagyon vágyom egy kis nasira, egy kis meleg növényi tejbe feloldom/elkeverem és megiszogatom. Nekem nagyon ízlik.
Nagy reményeket fűztem hozzá, de nekem nem ízlik. Mivel felbontottam, így nem küldhetem vissza, megpróbálom ételbe berakni, hátha úgy jobb íze lesz.
Mióta használom szebb a bőröm, a körmöm és a hajam is. Nem száraz, nem viszket és pattanás is kevesebb van. 😊
Nagyon rossz íze van számomra, fura utóízzel, egyszerűen nem tudom meginni, nem is használom. Felesleges pénzkidobás volt. Garancia az nincs.
Nagyon furcsa az íze, nem bírom meginni, így nem is fogyasztom tovább Sajnálom, mert nagyon örültem, hogy találtam egy tiszta fehérjét, ami nincs tele édesítővel, de egyszerűen nem esik jól.
Nekem autoimmun Hashimoto pajzsmirigy betegségem van, ami mindent borít. Nagyon mély depresszióm, emésztési zavarom, fáradékonyság stb., szóval nem akartam élni. Mióta tesómtól megkaptam az első csomagot elhagyhattam a hülye elmebogyókat! Azóta továbbra is szedem és rendelem a termékeket! Nagyon köszönöm, hogy léteztek! Életmentők vagytok! Mindig is a természetes gyógymód híve voltam. :)