A kakaót mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, akkor gyermekkorból, az óvodák reggelizős emlékeiből, vagy éppen az otthon melegét idéző pillanatokból. Mégis viszonylag keveset tudunk erről a szuper élelmiszerről. Alábbi leírásunkban górcső alá vesszük a bio kakaó származását: az örökzöld esőerdők alsó szintje az a hely, ahol a kakaófa a legjobban érzi magát. Az optimális növekedéshez elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet, és a csapadék mennyisége. Utóbbi a leglényegesebb opció, hiszen a kakaófa roppant érzékeny a vízhiányra. A száraz, csapadék nélküli időszak nem lehet három hónapnál hosszabb, mivel ennyi időt képes tolerálni a növény, anélkül, hogy komoly károkat szenvedne.
A kakaófa a nagy fák árnyékában, magas páratartalomban érzi a legjobban magát. A nagyobb méretű fák anyáskodása elengedhetetlen a kakaófa korai éveiben, így az árnyékolást nem lehet félvállról venni. A gyökérzet fejlődéséhez durva szemcsés földre van szükség, ahol a fölös folyadék is távozhat, hiszen a kakaó nem csak a szárazságot nem tolerálja, hanem a pangó vizet sem. A mályvavirágúak rendjébe tartozó növény természetes élőhelyén, ahol a fenti körülmények adottak, akár a 15 méteres magasságot is elérheti, míg az ültetvényeken csak 3-4 méteres „csemetéket” nevelnek. Virágai apró méretűek, leginkább fehéres-vöröses színűek, melyek az egész fát beborítják, tehát meglepő módon a fa törzsén is nőnek. A több tízezer virágnak mindössze csak kb. 5%-a porzódik be, mivel erre nagyon kevés idő áll csak rendelkezésre. A sárgás-barnás ovális alakú gyümölcsök, melyben a babok találhatóak, azonban csak a fa törzsén nőnek.
Kakaó, jöhet? Bármikor, bármibe… A bio kakaópor jó választás akkor is, ha sütnénk valami finomat: megbízható minőségű alapanyagból csak egészséges, mennyei finomság születhet. A bio kakaópor akkor is előnyös választás, ha egy finom, forró ital mellett döntenénk, mondjuk egy rideg téli estén… De hogy mennyi féle-fajta lehet maga a kakaó, az talán nem is gondolnánk… Forastero: Ez a fajta bizony nem édességéről híres. Kifejezetten kesernyés, keserű ízű, ám éppen ezért karakteres. Magasabb a zsír, és antioxidáns tartalma, és bizony közkedveltnek mondható, mivel a betakarított fajták kétharmadát teszi ki. Criollo: Mexikó, Kolumbia és Venezuela rejtett ültetvényeinek hercege ez a fajta, amely már csak nagyon kis számban található meg. Íze, zamata egyedülállóan lágy, kesernyés aromája különlegessé teszi, szó szerint a kakaók hercegévé. Erős, zamatos – nem véletlenül hasonlítják az arabica kávékhoz.
Trinitario: Hogy mire képes egy hurrikán? A pusztításon kívül úgy látszik az alkotásra is, hiszen ez a fajta a fenti két kakaóbab keresztezéséből született meg. Íze lágy, zamatos, igaz íz világa nagyon változatos. Nacional: Fűszeres, virágillatú fajta, melyet kizárólag Ecuador kakaóültetvényein találhatunk meg. Ezt az extra zamatot három napos erjesztéssel érik el a hozzáértő szakemberek. A fenti kakaóbabok útja rögös, míg eljutnak odáig, hogy bio kakaóporként a mi polcainkról nézzenek vissza ránk. A legelső a betakarítást követően a fermentáció, mely során az egymásra halmozott babszemekben mikroorganizmusok, főleg élesztők kezdenek el növekedni. A hőmérséklet fokozódik, a kémiai reakciók végbemennek például a fehérjékből aminosavak keletkeznek, s e folyamat végén alakul ki a csokoládéra jellemző íz és szín. Végül eljön a szárítás ideje, mely precíz kivitelezését követően eléri az optimális szín- és ízvilágot a termék.
A kosarad jelenleg üres
Még nem tudok róla írni, jónak tűnik, majd ha vėgigcsináltam a kúrát kiderül.
A lànyom szerint, sokkal jobb, mint a melatonin. Kipihentebben ébred tőle.
Talán segít valamit még nem rég szedem nem merek nyilatkozni
Jónak tűnik. Amikor megjott a havim, kevésbé fájt a hasam és a derekam is. Ráadásul pont külföldön dolgoztam, így nagyon orultem, hogy nem kell szenvednem munka közben. A superzöld porral együtt szoktam reggelente inni, ennek köszönhetően kevésbé törnek rám az evési rohamok, később is leszek éhes és kevesebb mennyiség is elég etkezeseknel. Izre a szuperzöld nem vészes, amolyan zöldséges ize van, de a hormonegyensuly pornak mar kesernyesebb. Viszont gyorsan le lehet huzni😆 Valamint esténként szoktam Ashwaganda port inni és mellé maca kapszulat bevenni. Ugy erzem, h a termekeknek koszonhetoen vegre nem vagyok annyira frusztralt es nem kapom fel a vizet 1 pillanat alatt. Honapok ota idegesebb voltam es nagyon morgolodtam mindenen, de ugy erzem kezdek vegre megint visszaallni a normalis egyensulyba. Mindenkepp szeretnem ujravenni majd a termékeket 🙂
Jónak tűnik. Amikor megjott a havim, kevésbé fájt a hasam és a derekam is. Ráadásul pont külföldön dolgoztam, így nagyon orultem, hogy nem kell szenvednem munka közben. A super green porral együtt szoktam reggelente inni, ennek köszönhetően kevésbé törnek rám az evési rohamok, később is leszek éhes és kevesebb mennyiség is elég etkezeseknel. Valamint esténként szoktam Ashwaganda port inni és mellé maca kapszulat bevenni. Ugy erzem, h a termekeknek koszonhetoen vegre nem vagyok annyira frusztralt es nem kapom fel a vizet 1 pillanat alatt. Honapok ota idegesebb voltam es nagyon morgolodtam mindenen, de ugy erzem kezdek vegre megint visszaallni a normalis egyensulyba. Mindenkepp szeretnem ujravenni majd a termékeket 🙂
Nem gondoltam volna, hogy 1 hónap alatt érzékelem a változást.Biztosan újra rendelős lesz a Maca por, meg a Hormon Balance is.Örülök, hogy rátok találtam.
Nagyon finom az Acai-banános fehérje mix, lenmagpehellyel szoktam joghurtban elkeverni reggelire.