A perui zsázsa Európában a férfiak körében igen népszerű, hiszen köztudottan jó hatást gyakorol a férfiúi potenciára. Ez azonban csak egy aprócska szelete a teljes igazságnak a macát illetően… Az Andok magaslatain termesztik a növény gumóját táplálkozás céljából. A helyi lakosok úgy tartják, hogy nyersen a maca egészségkárosító hatású, így előbb a gumót kiszárítják, majd ezután használják fel sütéshez, főzéshez alapanyagként. Tápanyag tartalma szinte megegyezik a rizsével, kukoricáéval, így abszolút tápláló éteknek tekinthetjük. Az Andokban élő őslakosok gyógyászati célra is használják a maca port. Ismeretes, hogy általános vitalizáló hatása van, betegségek után meggyorsítja, megkönnyíti a lábadozást, de a háziállatok, sőt az emberek termékenységét is lehet fokozni ezzel az egyszerű, ám mégis nagyszerű növénnyel.
Az inkák a történelmi feljegyzések szerint szintén maca porral erősítettek háborúba indulás előtt. Sőt, a spanyolok, amikor hegyi körülmények között kellett vándorolniuk, állataiknak macával dúsított táplálékot adtak lecsökkent termékenységük fokozására. Jól láthatjuk, hogy a macát elsősorban a termékenység fokozására alkalmazzák, melyre állatokkal végzett kísérletek adnak pozitív okot. Emberen kis létszámban állnak rendelkezésre adatok, bár azok is előre mutatnak, ami a maca por alkalmazását illeti. A növény fogyasztása tehát mindenképpen előnyös mind az immunrendszer, mind a vitalitás, mind az energia szempontjából, és nem csak a férfiak számára!