Placeholder

Fogamzásgátlót szedsz? Ezeket a gyógynövényeket felejtsd el!

Mint azt már többször is említettük, a gyógynövények a barátaink. Erősítik az ellenálló-képességünket, enyhítik a fájdalmakat, és az élet számos területén pozitív hatással vannak a mindennapokra. Fontos azonban tudni, hogy a gyógynövény-készítményeket sem szabad meggondolatlanul, nyakra-főre szedni, bizonyos esetekben ugyanis akár negatív hatásai is lehetnek.

A fogamzásgátló tabletta szedése a leghatékonyabb módszer arra, hogy elkerüld a nem kívánt terhességet. Tudtad azonban, hogy bizonyos gyógynövények bezavarhatnak és csökkenthetik a tabletta hatását?
Amennyiben nem, akkor tarts velünk. Most megmutatjuk, melyek azok a gyógynövények, melyeket fogamzásgátló szedése esetén érdemes módjával használnod, vagy épp messzire kerülnöd!


Orbáncfű: kerüld el, ha nyugalomra vágysz

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) egy rendkívül hasznos gyógynövény, melyet rengeteg pozitív hatása miatt használnak. Egyrészt kisimítja a gyűrött idegeket, segít a depresszió, a szorongás és az alvászavarok leküzdésében. Másrészt a gyomorra, a vesére és az epére is jó hatással van. Sőt, a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésére is gyakran használják.
Fontos azonban, hogy ha fogamzásgátlót szedsz, inkább valami másért nyúlj. A közönséges orbáncfű ugyanis bizonyítottan csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatását. Ennek az az oka, hogy a közönséges orbáncfű fokozza a májban termelődő bontóenzimek működését, ami a fogamzásgátló tabletták hatóanyagainak hamarabb történő lebomlásához, és a hatás csökkenéséhez vezet.

Ez azt jelenti, hogy az orbáncfű nagyobb mennyiségben akár teljesen le is nullázhatja a hatást, ez pedig igazán kellemetlen meglepetéseket okozhat. Sokkal jobb döntés a levendula, a citromfű és a macskagyökér. 

 

Fogyasztó hatású készítmények: szintén nem a barátaid

A boltok polcain rengeteg olyan, fogyasztó hatású teakeverékkel találkozhatsz, melyek hashajtó és vízhajtó hatásuknak köszönhetően segítik a fogyást. Ezek azonban szintén olyan gyógynövényeket tartalmaznak, melyek csökkentik a fogamzásgátló tabletta hatását és akaratod ellenére nemvárt meglepetést okozhatnak.
Ennek oka, hogy az ezekben a készítményekben található gyógynövények – például a bodza, a mezei katáng és a csalán  felgyorsítják az anyagcserét, ennek következtében pedig csökkentik a fogamzásgátló hatását. Abban az esetben tehát, ha szeretnéd megőrizni alakodat, érdemes ezeket a készítményeket kerülnöd, és helyette a kiegyensúlyozott táplálkozást és a testmozgást választanod. Tudjuk, hogy ez nem mindig egyszerű, de valamit valamiért.

Fontos azonban, hogy mindig tájékozódj azelőtt, hogy valamit elkezdenél rendszeresen szedni, hiszen a gyógynövények hatása meglehetősen komplex. Figyelj a tested jelzéseire, és ha kell, kérd ki szakember tanácsát. És természetesen olvass minket, hiszen blogunkon rendszeresen osztunk meg veled fontos tudnivalókat és érdekességeket a gyógynövények és természetes készítmények világából. Légy felkészült, hogy téged se érhessenek kellemetlen, nemvárt meglepetések!

Ha pedig azért döntöttél a fogamzásgátló tabletta mellett, mert a menstruációs görcsök által okozott kínoktól szeretnél megszabadulni vagy a tablettaszedés után szeretnéd a hormonháztartásodat egyensúlyba hozni, az Organiqa hormonegyensúly kapszula jelenti számodra a tökéletes megoldást. 

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek