Placeholder

Csupa csemege – fehérjéből sosem elég!

Webáruházunk méltán népszerű termékei a vegán fehérjék, hiszen a vegán és a vega étrend, a diéta a sportos életmód is elképzelhetetlen fehérjepótlás, növényi fehérjék nélkül.

Cikkünk ezúttal nem csak móka és kacagás lesz, de úgy véltük, nem árt pár alapdolgot tudni – önmagunkról, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó, élethez nélkülözhetetlen fehérjékről. Zárásaként ígérjük, lazítunk a gyeplőn, és megmutatjuk, hogy a tudós is lehet homo ludens, azaz játékos ember. smiley

 

Lánc, lánc, aminosavlánc

A fehérjék, azaz a proteinek (πρωτεῖος, magyarul: „elsődleges fontosságú”) létfenntartásunk alapjai – aminosavak láncaiból álló szerves makromolekulák.
Tápanyagok, melyek a szénhidrátok és a zsírok mellett az összes életfolyamathoz nélkülözhetetlenek!

A fehérjék valódi szerepének felfedezésére viszonylag sokáig, egészen 1926-ig kellett várni. Az első fehérje, mely volt annyira emberbarát és szemérmetlen, hogy teljes aminosav szekvenciáját feltárja a tudósok előtt, az inzulin nevű hormon volt. Bizony, az inzulin is fehérje. (Zárójelben megjegyeznénk, nem minden hormon fehérje, és nem minden fehérje hormon.)

Némi kémia (bocsi): a természetes (egyszerű) fehérjék szerves makromolekulák, aminosavak láncai – kialakulásukban 22 féle aminosav vesz részt. A dolog korántsem ilyen egyszerű, ugyanis ehhez az „alapcsoporthoz” több ezer aminosavlánc, oldallánc kapcsolódik. Így alakulnak ki az összetett fehérjék. Ezekkel szuperálunk csak olajozottan, ezek segítségével működik a masina, azaz az élő szervezet.

A fehérjék küldetése

Ha emberi jellemzőkkel akarnánk felvértezni ezt az aminosavakból álló „fehérje-bogját”, azt mondanánk: elképesztő hivatás- és kötelességtudattal bírnak! Építenek, katalizálnak, utánpótolnak, informálnak, reagálnak, stabilizálnak, koordinálnak! A sejtekben végbemenő összes biológiai folyamatban, ergo a szervezet legalapvetőbb funkcióiban is aktív szerepet játszanak.

Esszenciális aminosavak – a külső forrás

Semmi újat nem fogunk mondani. A (nem teljes értékű) fehérjéket alkotó aminosavak egy részét mi magunk is megtermeljük. Az olyan aminosavakat, melyeket csak külső forrásból tudunk beszerezni, esszenciális aminosavaknak hívjuk.

Az emberi test számára kulcsfontosságú kilenc esszenciális aminosav az érdekesség kedvéért: fenil-alanin, valin, treonin, leucin, lizin, izoleucin, triptofát, hisztidin, metionin. Hogy ezek milyen keresztség okán kapták becses nevüket? Szerintünk lényegtelen, mert a záró sorokban felsorolt három „grácia” verhetetlen a maga nemében és nevében.

Az esszenciális aminosav-beszerzés raktárai (mindkét csoport alapvető fontosságú, az elnevezés ne tévesszen meg senkit):

·      Teljes értékű, elsőrendű (komplett) fehérjeforrások
Tojás, tej, hal, egyéb húsfélék – komplett fehérjeösszetétellel totális fehérjeforrások.

·      Másodrendű (inkomplett) fehérjeforrások
Növényi fehérjék: gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, zöldségek.

Nem kell kétségbeesni, ha nem fogyasztunk állatot! A vega, vegán étrend számára is összeállíthatók a komplett fehérjék: két inkomplett fehérjéből, így váltva ki az állati eredetű fehérjét.

Csupa csemege – fehérjerendelésedet többféle vegán fehérjére is leadhatod.

Superfood webshopunkban megvásárolható többféle vegán protein mix, vegán fehérje por. Ezek mindegyike 100%-ban bio fehérjekeverék.

Böngészd át a kínálatot. Webáruházunkban szemezgethetsz a vegán fehérjék között: nyers, bio acai-banán ízű fehérjepor, csokoládé-maca vegán fehérje mix, a 21 féle aminosavval bíró nyers kendermag fehérje por, a rizsfehérje por, illetve a sárgaborsóból kinyert semleges ízű natúr bio borsófehérje por – melyik számodra a legcsábítóbb?

A tudósok időről-időre rábukkannak egy-egy újabb fehérjére. Talán a komoly kutatómunkát ellensúlyozandó, időnként olyan neveket adnak az újonnan felfedezetteknek, hogy az ember fején égnek áll a haj! Lássuk csak!

Némi exkluzívnak mondható kitérő – Pikachu és a fehérje

Mit keres a bájos japán szörnyecske, Pikachu az asztalon, illetve mi köze a fehérjéknek az elképesztően nagy karriert befutott Pokémon mesesorozathoz? Nem kevesebb, mint hogy erről a cuki izéről nevezte el – pikachurin néven – Szato Sigeru és csapata a 2008-ban felfedezett génfehérjét.

Ez még semmi! Egy másik, viszonylag újonnan felfedezett fehérje (SHH) Sonicról, a népszerű videójáték szuperbajnok sündisznójáról kapta titulusát. A Sonic hedgehog fehérje az úgynevezett sündisznó fehérjecsoport egyik jeles tagja, tehát az elnevezés nem véletlen.

Tegyük fel a koronát a börzére, és említsük meg az egyes élő szervezetek következő szereplőjét, a kék proteint. Hogy máshogy hívhatnák, mint Ranasmurfin, „aki” a Hupikék Törpikék után kapta a címet?

Úgy tűnik, a tudósoknak nem kell kreativitásért a szomszédba menni. laugh

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek