Placeholder

Minden mocskot megeszünk? BIO túra II.

Hol van már az ősember által termelt (paleolit), bármiféle negatív beavatkozástól mentes BIO termény? Természetesen sehol, ami nem biztos, hogy baj, hiszen nem tudjuk hitelt érdemlően bizonyítani, mit evett az ősember. Az viszont ezer százalék, hogy sok-sok éve már annak, hogy a fejlődés szellemében egyre több környezetre és számunkra ártalmas élelmiszert nyomunk le a torkunkon.

Minden mocskot megeszünk?

Köztudott, hogy a XX. században a népességrobbanás egyik következménye a több éhes száj. Ezzel szemben a Föld eltartóképessége nem változott, egyre gyorsabban egyre több terményt kellett előállítani.

Ez szárnyat adott a különböző területen zajló kutatásoknak, és a fejlődésnek (…) köszönhetően egyre hatékonyabb növényvédő szereket állítottak elő.
Aztán mi ezeket szépen a kosárba pakolt zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt jó étvággyal fel is faltunk. Ki kérdőjelezte volna meg – legalábbis kezdetben – ezek ártalmatlanságát? Halvány lila dunsztunk sem volt arról, hogy micsoda durva kihatása lesz ezeknek a beavatkozásoknak.

Aztán kezdtünk észhez térni, és megtapasztaltuk, hogy valóban „az vagy, amit megeszel”.

Pusztuljon a peszticid!

Mik azok a peszticidek? Nem mások, mint a növényvédő szerek, melyeket azért alkalmaznak hogy a terményektől távol tartsák és/vagy terméketlenné tegyék és/vagy elpusztítsák a kártevőket.

Érdekességképpen egy adat: egy átlagos almaültetvényt Németországban 34-szer (!) permeteznek növényvédő szerrel időszakonként…

Örvendetes, hogy 2019 elején a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság irányelveket határozott meg a peszticidek fenntarthatóságáról, és ez jó. Nagyon jó! A hetedik környezetvédelmi cselekvési program kitűzött egy remek célt; 2020-ra a növényvédő szerek csak olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek nem ártalmasak az emberre, nem terhelik a környezetet és fenntarthatók.

A növényvédő szerek káros következményei

Röviden, tömören:

  • Pusztuló élővilág.
  • Környezetterhelés (föld, víz, levegő).
  • Csökkent tápértékű élelmiszerek.

A csökkent értékű élelmiszerekkel vissza is kanyarodtunk saját állatorvosi lovunkhoz, az egészségtelen táplálkozás betegségekkel terhelt világához. Még mindig nem tudjuk, milyen bajokat zúdítottunk a nyakunkba azzal, hogy hanyagoltuk a bio, egészséges táplálkozást, de az tuti, hogy a megbetegedések és halálozások legfőbb kockázati tényezője az egészségtelen étrend. Félredobtuk az organikus táplálkozást, gyorsan akartunk sokat, ennek isszuk a levét. De tehetünk ellene!

Megjegyezném, hogy a szegényes étrend éppen olyan ártalmas, mint a tartósítószerekben pácolt, túlcukrozott, túlsózott, rostszegény, színezőanyagoktól ínycsiklandó, ízfokozóktól aromás ételek, italok…

Megoldás – radikális változások!

Nem egyszerű… A mondhatni iparszerű (és ártalmas) gazdálkodás gyorsan hoz sok pénzt, és bizony ezzel nehéz versenyezni. Az ökogazdálkodás lassabb folyamat, és már ezért is drágább.

Pedig mielőbb át kellene állni a biológiai gazdálkodásra… Vetésforgó, ellenálló fajok termesztése, nemesítés, vegyes növényi kultúrák együtt termesztése, biológiai védekezés…

Mit tehetünk saját egészségünk érdekében, ha táplálkozásról van szó?

  • Csak olyan ételeket, italokat fogyasztunk, melyek organikus úton megtermelt bio termékek.
  • Kiemelt figyelmet szentelünk a nyers zöldségeknek, gyümölcsöknek.
  • Tudatosan vásárolunk, azaz megnézzük, mit pakolunk a kosárba, akár online webshopban, akár valós áruházban vásárolunk.
  • Példát mutatunk, és megtanítjuk a gyerekeinket arra, hogyan kell egészségesen táplálkozni.

Tudom, nem megnyugtató dolgok ezek, de muszáj odafigyelni önmagunkra, a szeretteinkre – és felelősek vagyunk a bennünket körülvevő világért is.

Pihenésképpen készíts magadnak egy kimagasló tápanyagtartalommal bíró, egészséges, fincsi citrus ízű (nem ízesített: ilyen a gyümölcs íze!), szuperkönnyű gyümölcsfröccsöt. Kortyold el, aztán kattints, hátha találsz valami remek akciós terméket az Organiqa webáruház virtuális polcain.

források:

https://biokutatas.hu/biogazdalkodas/

https://tudomanyplaza.hu/biokerteszet-biogazdalkodas/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/honnan_tudjuk_valoban_bio_a_bio/20121204151625

http://www.vital.hu/themes/health/biokaja1.htm

http://www.viszki.sulinet.hu/tananyagtar/gazdasagi/friedrichne/bio.pdf

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek