Placeholder

Kenderkóc, kenderbeton, kenderház, kendermag, kenderfehérjeA minap több órám telt azzal, hogy a BIO, nyers hántolt kendermaghoz kerestem információkat – szerettem volna valami új, fincsi, karakteres vegán proteines receptet kiötleni. Ebből egyelőre nem lett semmi, de elképesztő érdekességekbe botlottam a kender felhasználási módjairól. Úgy gondoltam, vétek lenne nem megosztani veletek.

Természetesen nem megyünk el szó nélkül a kendermagfehérje parádés tulajdonságai mellett sem.

A kender sokkal-sokkal több, mint bio protein forrás!

A kender a legősibb ipari növény, á-tól cettig minden porcikáját fel lehet használni! Eleinknek a kezdet kezdetén eszük ágában sem volt fogyasztani – csak rostjáért termesztették.

Ház is épült a felhasználásával! Japánban, Nagano városában 1698 óta áll a világ legrégibb kenderháza! A nemzeti örökség része, múzeum. Fala kenderbeton, teteje kenderkóró és kenderrost.

Napjainkban egyre inkább visszafordulunk ehhez az ősi csodaanyaghoz, nem csak határainkon túl, hanem idehaza is. 2016-ban kezdték meg az első két kenderház építését, környezetbarát kenderbetonból. A kenderbeton csodás képessége, hogy több üvegházhatású gáz megkötésére képes mint a fák, eközben még oxigént is termel!

Kenderszár, kenderlevél

Szárából, leveléből kötél, papír, szövet, táska, szigetelőanyag, tégla, pozdorja is előállítható. Azokat a kenderrészeket, melyet nem tudnak megfonni, tömítésre, tömőanyagként, és környezetbarát, „zöldépítő” építőanyagként (tégla, hőszigetelő lapok…) is hasznosítottak, hasznosítanak. Jó nedvszívóképességű, kiváló alom.

A kender az egyik leggyorsabban megújuló természeti erőforrásunk: négy hónap alatt aratásra kész, szemben a fával, négyszer nagyobb a terméshozama, ráadásul nem igényel akkora területet, mint a fák.

Kenderolaj

A hidegen préselt kendermagolaj esszenciális (Omega 3-6, GLA) zsírsavtartalma a növények közt a legmagasabb, és az egyetlen forrás, mely számunkra leginkább hasznosíthatóan, tökéletes arányban tartalmazza a telítetlen zsírsavakat!

A benne található, a szervezetünk számára azonnal hasznosítható, többszörösen telítetlen esszenciális γ-linolénsav bizonyítottan hatékony a szívműködés támogatásában, hormonális és bőrproblémák esetén. Az immunrendszer katalizátora, az erek zsírseprője. A kisajtolt kenderpogácsából készült liszt jelentős, jó minőségű fehérjetartalommal bír.

Kendermag – vegán protein – az Organiqa kedvelt fehérje pora

A gluténmentes kendermag gazdag növényi fehérjetartalmához kétség nem fér. Egy evőkanálban körülbelül 9,5g fehérje van. Mivel mind a kilenc aminosavat tartalmazza melyet szervezetünk nem tud előállítani, ezért teljes értékű fehérjeforrás!
A vegetariánus és vegán étrend elsőrendű, tökéletes proteinforrása. 

A hántolt kendermag a magas fehérjetartalom mellett gazdag rosttartalommal is büszkélkedhet. Egy evőkanál körülbelül 1,2g rostot tartalmaz.

A dús rosttartalom előnyei:

·       csökken az étvágy, így segít a testsúlyt kordában tartani,

·       stabilizálja a vércukorszintet,

·       megmozgatja a renyhe, lusta beleket.

Ásványi és vitamintartalma

Tele van E-vitaminnal, Magnéziummal, Foszforral, Káliummal, Vassal, Cinkkel, B-vitaminokkal (niacin, riboflavin, tiamin, folsav).

Gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebgyógyulást, az immunrendszer támogatója, energetizáló, fokozza a libidót, remek haj- és bőrtápláló.
Neuroprotektív, azaz idegsejteket védő, degeneratív folyamatokat lassító hatása is ismert.

Számtalan felhasználási módja van: egészben, vagy fehérjeporként salátákhoz, smoothie-k, joghurtok, sütemények hozzávalójaként, egyéb superfood porokkal megbolondítva…

Az új recept azóta sem készült el, de ami késik…
Addig viszont itt egy jól bevált finom, markáns ízű kendermagos pesto recept.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek