Placeholder

Goji bogyó - Szupergyümölcs Ázsiából

Kína északnyugati részén található egy hegyekkel, völgyekkel tarkított, tápanyagdús termőterület. Itt, a Sárga-folyó partján, a ködbe burkolózó Liupan-hegység árnyékában termesztik a Ningxia régió lakói Ázsia egyik legkeresettebb és legtitokzatosabb eledelét, ami nem más, mint a goji bogyó, más néven lícium gyümölcs.

Hallottál már róla? Nem véletlen, hiszen a goji bogyót már nem csupán Ázsiában, de az egész világon nagy népszerűség övezi. Szinte nincs olyan biobolt hazánkban, ahol ne lenne állandó készleten ez a szokatlan formájú, értékes kis bogyó.

Az alábbi cikkből megtudhatod, hogyan lett az aprócska aszalt goji bogyó a világ egyik legkedveltebb szuperélelmiszere, milyen jótékony hatásai vannak, és hogyan hat az emberi szervezetre.

A cikk végén pedig hasznos tudnivalókat, tippeket találsz arra az esetre, ha úgy döntenél, magad is szívesen kipróbálnád Ázsia elsőszámú szupergyümölcsét.

MÚLT ÉS JELEN: GOJI BOGYÓ TÖRTÉNELEM

A goji bogyó nem csupán gyümölcs, sokkal több annál, és ezt az őshazájában, Kínában már évezredek óta tudják. A goji bogyó, vagy, ahogy Kínában nevezik, farkasbogyó egy apró, vöröses-narancssárga színű, ovális alakú bogyós gyümölcs, amit többek között öregedés-gátló hatása miatt „vörös gyémántnak” is hívnak.

Az utóbbi években szuperélelmiszer státuszt szerző gyümölcsöt már a 3. század óta használják gyógyászati célokra Kínában; ráadásul a ningxiai termelők ma is ugyanazzal a módszerrel szüretelik az értékes bogyót, mint az őseik évezredekkel ezelőtt.

Ebből is látszik, hogy Kína goji bogyó iránti rajongása egyáltalán nem új keletű jelenség, sőt! A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szakértői régóta tudják, hogy ez az apró gyümölcs számos jótékony hatással bír.

Ezt bizonyítja az is, hogy a goji bogyóról szóló legkorábbi írásos emlék egy 16. századi orvosi szöveg Li Shizhen gyógynövényszakértő tollából. Az írásból kiderül, hogy a kínaiak gyümölcsként és gyógynövényként is használták a bogyót, mely tele van C-vitaminnal, antioxidánssal, aminosavakkal és értékes nyomelemekkel.

A tárgyi bizonyítékok mellett persze legendák is születtek a goji bogyóról. Az egyik ilyen történet szerint kétezer éve egy orvos ellátogatott egy faluba, amelynek minden lakója több, mint száz éves volt. Az orvos hosszas kutakodás után rájött, hogy a falu lakói egy olyan kút vízéből ittak, ami körül goji bogyó nőtt.

A legenda szerint az érett gyümölcs beleesett a vízbe, amitől a víz vitamindússá vált, és így a kút az életerő forrásává vált. Egy másik történet szerint egy 17. századi gyógynövénykutató minden nap evett goji bogyót, és állítólag 252 évig élt! Lenyűgöző, ugye?

A legendák valóságtartalmát nehéz bizonyítani, az azonban biztos, hogy a farkasbogyó a világ egyik legnépszerűbb szuperélelmiszere, a változatos táplálkozás szerves része, és az egészséges életmód egyik alappillére a spirulina és a chlorella algák mellett.

MIRE JÓ? A GOJI BOGYÓ HATÁSA

Az ősi legendák a lícium gyümölcs (Lycium barbarum, közönséges ördögcérna) öregedés-gátló hatásairól szólnak, de vajon milyen más, jótékony hatással bír még ez az apró, pirosas narancssárga bogyó? Napjainkban számos tudományos kutatás vizsgálja, milyen hatással van az emberi szervezetre a goji bogyó fogyasztása, és az eredmények rendkívül biztatóak.

Az Amerikai Optometria Akadémia folyóiratában publikált tanulmány szerint a goji bogyó fogyasztása – magas antioxidáns tartalma miatt – hatékony védelmet adhat az életkorral járó szembetegségek, például a makula degeneráció ellen.

A kutatásban résztvevő idősek kilencven napon át fogyasztották a goji bogyó levét, és a laborvizsgálatok jelentős antioxidáns-, és zeaxanthin-szint emelkedést mutattak ki. A farkasbogyó antioxidáns-, valamint C-, és A vitamin tartalma az immunrendszer támogatásában is fontos szerepet játszhat.

Segít a szervezetnek megszabadulni a káros szabadgyököktől, gyulladáscsökkentő hatású, és egy 2014-ben megjelent kutatás szerint hatékony lehet a daganatos megbetegedések ellen is, mivel akadályozhatja a tumor növekedését, és fokozhatja a kezelések hatékonyságát, különösen a májat érintő daganatos elváltozások esetén.

Mindezek mellett a goji bogyó a bőrt is védi, hiszen a benne levő béta-karotin védi a bőr az UV sugárzás káros hatásai ellen, és segít megőrizni a bőr rugalmasságát. Egy 2015-ös tanulmány szerint a goji bogyó 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseknél is hatékonyan alkalmazható, mert segít egyensúlyban tartani a vér inzulin-, és glükóz-szintjét.

Ráadásul egy 2008-ban megjelent, embereken végzett orvostudományi kutatás azt is bebizonyította, hogy a goji bogyó hatékonyan alkalmazható szorongásos és depressziós kórképek esetén is. A kutatásban résztvevők jelentős hangulatjavulásról számoltak be.

HOGYAN HASZNÁLJAM? A SOKOLDALÚ GOJI BOGYÓ

Bár sokan a neve hallatán valami speciális, nehezen felhasználható gyümölcsre asszociálnak, a farkasbogyó fogyasztása egyáltalán nem bonyolult. Magában is fogyasztható.

Napi egy marék goji bogyó fogyasztásával is sokat tehetsz szervezeted egészségéért. Ha kedvenc fogásaidba is belecsempésznéd ezt a parányi gyümölcsöt, ennek a hírnek biztosan örülni fogsz! A friss és az aszalt goji bogyó sokféleképpen használható a konyhában. Turmixokba, müzlibe, zabkásába, joghurtba, salátákba is keverheted.

Sőt még sütemények, desszertek és édes mártások készítéséhez is ideális, ha szeretnéd megbolondítani az ételt ezzel az egzotikus, vitamindús hozzávalóval. Az általunk forgalmazott B6 vitaminban, vasban, rézben, kalciumban, szelénben, káliumban és foszforban gazdag, bio, nyers gojibogyót laktóz-, szója-, és gluténmentes valamint vegán étrendet követők is fogyaszthatják.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek