Az anyagcsere őrei: 5 emésztést segítő gyógynövény
MIÉRT FONTOS AZ EMÉSZTŐRENDSZER EGÉSZSÉGE?
Az emésztőrendszer egy rendkívül összetett, bonyolult rendszer, amely nap, mint nap észrevétlenül azon munkálkodik, hogy energiát biztosítson a szervezet számára. Főbb elemei a gyomor-bélrendszer, a máj, a hasnyálmirigy valamint az epehólyag.
Az emésztőrendszer fő feladata az elfogyasztott élelmiszerek és folyadékok alapvető kémiai összetevőinek zsírokra, fehérjékre és szénhidrátokra történő lebontása.
Az emberi szervezet a lebontást követően tápanyagként hasznosítja ezeket a mikro-, és makronutrienseket, amelyek energiaforrásként használhatók a sejtek építésére és regenerálására, illetve elősegítik a szervezet egészséges működését.
És hogy miért is olyan fontos az egészséges emésztőrendszer? Az emésztés nagy hatással van az általános egészségi állapotunkra, mivel a szervezet létfontosságú tápanyagokhoz jut a folyamat során.
Kiegyensúlyozott emésztőrendszer hiányában számos olyan kellemetlen tünetet tapasztalhatnánk, mint például a hasi fájdalom, a puffadás és más emésztési zavarok.
A nem megfelelő emésztés a tápanyag-felszívódást is negatívan befolyásolja, sőt még az immunrendszerre is rossz hatással lehet, hiszen, ahogy a mondás tartja, „az immunrendszer nagy része a belekben található”.
Szerencsére a természetben is fellelhető rengeteg olyan gyógynövény, amely támogathatja az emésztőrendszer egészséges működését, és ezáltal a szervezet védekezőképességét.
AZ 5 LEGJOBB EMÉSZTÉST TÁMOGATÓ GYÓGYNÖVÉNY
Az itt felsorolt gyógynövényeket több ezer éve használja a hagyományos keleti orvoslás jótékony hatásuk miatt. Habár egyelőre nincs elegendő tudományos bizonyíték hatásosságukra, az eddigi kutatási eredmények bizakodásra adnak okot.
1. Haritaki
A haritaki egy, a triphalában használatos három gyógynövény egyike; a másik kettő az úgynevezett bibhitaki és az amalaki. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi az a triphala.
A Triphala az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő ajurvédikus gyógymód, amelyet a szervezetben fellépő gyulladás csökkentésére, a gyomorbántalmak enyhítésére és bizonyos fogászati betegségek megelőzésére használnak.
A haritaki rendszeres fogyasztása segítheti az emésztőrendszer hatékony működését. Természetes módon távolítja el a méreganyagokat a szervezetből, és természetes vértisztítóként is funkcionál. Mivel a haritaki enyhén hashajtó hatású, székrekedés esetén is hatásos lehet.
Egy 2017-ben publikált tanulmány rávilágított arra, hogy a haritaki a megfelelő bélmozgás elősegítésére is használható.
2. Édeskömény
A kerekded formájú édeskömény a sárgarépával és a zellerrel azonos családba tartozó gyökérzöldség. A világ számos pontján elterjedt szokás, hogy étkezés után elfogyasztanak egy kevés édesköményt, hogy elősegítsék az emésztést és enyhítsék a gázképződést és a puffadás okozta kellemetlen tüneteket.
Az édeskömény emésztéstámogató tulajdonságaira már sok ezer évvel ezelőtt felfigyeltek. De hogyan segíthet egy zöldség?
Az édeskömény fogyasztásával mérsékelhető a bél gyulladása és csökkenthető a puffadásért felelős baktériumok „elszaporodása”.
Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az édeskömény kivonat segíthet enyhíteni az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) tüneteit.
3. Gyömbér
A gyömbér (Zingiber officinale) érdekes formájú gyökerét már az ókorban is használták főzéshez és bizonyos egészségügyi panaszok enyhítésére.
A gyömbér napjainkban is az egyik legismertebb otthoni gyógymód émelygés, gyomorfájdalom és étvágytalanság kezelésére. Ez a különleges gyógynövény enyhítheti az émelygést, a hányingert, és jó hatással lehet az emésztésre is.
Mindemellett a legfrissebb kutatások szerint a gyömbér rendszeres fogyasztása elősegítheti a megfelelő bélmozgást, ezáltal enyhítheti vagy akár meg is előzheti a székrekedést.
Ráadásul a gyömbér fogyasztás jó hatással lehet a hasnyálmirigyben termelődő lipáz enzim termelésére is, amely fontos szerepet játszik a vékonybélben az emésztés során.
4. Babérlevél
Sokak számára meglepő, hogy a magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb fűszere egyben emésztés támogató gyógynövény is. Bizony!
Az Ázsia és Amerika bizonyos részein elterjedt babérlevél (latinul Laurus nobilis) támogathatja a gyomor-bélrendszer megfelelő működését, segíthet csökkenteni a szervezetben felhalmozódó méreganyagok mennyiségét, sőt rendszeres fogyasztásával még az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei is enyhíthetők.
5. Kardamom
Ez a nyugaton még kevéssé elterjedt, fantasztikus, aromás fűszer sok ezer éve rendkívül népszerű az indiai konyhában.
Egy állatokon végzett vizsgálat bebizonyította, hogy ínycsiklandozó illata mellett gyomorvédő tulajdonságokkal is bírhat.
Sőt, a kardamom más gyógynövényekkel kombinálva akár még a gyomorfekély kellemetlen tüneteit is enyhítheti.
Az általunk forgalmazott, Ideális emésztés kapszula, kizárólag természetes összetevőkkel támogatja az emésztőrendszer működését.
A többi termékünkhöz hasonlóan ez a termék étrend-kiegészítőnek minősül. Fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Szedése előtt érdemes kikérni szakorvos, gyógyszerész véleményét.
Gyermekektől mindig elzárva tartandó! Ha bármilyen kérdés felmerül a termékkel kapcsolatban, keress minket bizalommal elérhetőségeinken.