Placeholder

A borsófehérje hatása és fogyasztása

MI AZ A BORSÓFEHÉRJE?

A közhiedelemmel ellentétben a borsófehérjét nem a sokak által kedvelt zöldborsóból nyerik ki. A borsófehérje, amelyet elsősorban az étrend-kiegészítő gyártók és az élelmiszeripar használ, egy száz százalékban növényi alapú fehérje, amelynek forrása a sárgaborsó.

Bizonyára te is találkoztál már a sárgaborsóval, ha máshol nem is, az iskolai menzán biztosan. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hogyan lesz a közkedvelt főzelék alapanyagból elsőszámú fehérjeforrás.

A folyamat egyszerűbb, mint gondolnád! A sok egyéb típusú fehérje izolálására használt kémiai feldolgozás helyett a sárgaborsót mechanikusan dolgozzák fel. Először megszárítják és megőrlik.

Ezután az őrleményt sóoldatban áztatják, hogy eltávolítsák a benne levő keményítőt és a rostokat. Az így kapott fehérje dús masszát ismét megőrlik és a kívánt állagúra alakítják.

Manapság rengeteg termékben található borsófehérje, a fehérjeporoktól kezdve a vegán hamburgereken át a tejig. A feldolgozás során mindig a célterméket alapul véve választják ki a megfelelő feldolgozási eljárást.

Gondoltad volna, hogy a feldolgozás módjától függően a borsófehérje háromféle formában állítható elő?

·      Izolátumok: a legmagasabb fehérjekoncentrációval rendelkeznek

·      Koncentrátumok: valamivel alacsonyabb fehérjekoncentrációval rendelkeznek és tartalmazhatnak némi zsírt valamint szénhidrátot;

·      Texturált: elsősorban húspótlóként használható.

 

 

 

A BORSÓFEHÉRJE FOGYASZTÁS ELŐNYEI

 

A szuperélelmiszerként is emlegetett borsófehérje kiemelkedően jó aminosav forrás. Nagy mennyiségben található benne lizin (a zsírsavakat energiává alakító aminosav), valamint arginin, ami a szervezet regenerálódását segíti elő.

Meglepő módon a borsófehérjében a kendernél is több protein található, szénhidrát tartalma viszont jóval alacsonyabb. Bár fehérjetartalma magas, a borsófehérje nem teljes értékű fehérje, vagyis nem található meg benne mind a kilenc esszenciális aminosav. Emiatt gyakran más fehérjeforrásokkal kombinálják.

Szerencsére a legtöbb élelmiszer elegendő fehérjét biztosít a nap folyamán, így a borsófehérje kiváló kiegészítése lehet bármilyen étrendnek.

Edzés után kifejezetten előnyös a fogyasztása, hiszen elősegítheti az izomregenerációt. A borsófehérje a speciális diétát követők számára is egészséges kiegészítő élelmiszer lehet, hiszen tejterméket- és glutént sem tartalmaz.

Ráadásul sokkal könnyebben emészthető, mint a tej alapú fehérjék. Az izmok regenerálódása mellett a borsófehérje a szív- és érrendszerre is jó hatással lehet.

Egy 2010-ben publikált tanulmány szerint a borsófehérje csökkentheti a koleszterinszintet és normalizálhatja a vérnyomást.

Ha a környezetvédelem is fontos számodra és olyan természetes étrend-kiegészítőt keresel, ami nem növeli az ökológiai lábnyomodat, a borsófehérje ideális választás.

A növényi alapú fehérjék ugyanis sokkal fenntarthatóbb fehérjeforrások, mint állati eredetű társaik. Előállításukhoz sokkal kevesebb vízre és erőforrásra van szükség, ráadásul erősítik a talaj szerkezetét.

A borsófehérje forrása, a sárgaborsó sokkal kevesebb vizet igényel, mint a szója, egy másik közkedvelt növényei protein. További érv a borsófehérje mellett, hogy sokkal könnyebben emészthető és jobban hasznosul, mint más növényi fehérje.

 

MILYEN ÍZŰ A BORSÓFEHÉRJE?

 

A borsófehérje egészséges növényi fehérjeforrás. Jó, jó, de vajon milyen az íze? Ez a kérdés bizonyára sokakban felmerül természetes étrend-kiegészítő vásárlásakor.

Jó hírünk van: a borsófehérje pornak nincs sárgaborsó főzelékre emlékeztető, tömény íze. A természetes, kellemes íz az egyik fő ok, amiért sokan fehérjeturmixok és müzli szelet formájában is szívesen fogyasztják.

Akár vízbe is belekeverhető, egyáltalán nincs zavaró mellékíze, nem hagy kellemetlen, lisztes mellékízt a szájban. Sőt, sütemények, például muffin, brownie, sőt még gofri tésztájába is keverhető egy kevés borsófehérje por.

Az általunk forgalmazott borsófehérje ideális választás vegetáriánus és vegán étrendet követőknek, továbbá mindazoknak, akik szeretnék egy különleges növényi fehérjeforrással dúsítani az étrendjüket.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek