Placeholder

Ashwagandha: ezerarcú gyógynövény Indiából

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a természetes gyógymódok, és a különféle alternatív gyógyászati megoldások. Tagadhatatlan, hogy a „természet patikájának” használata az egészséges életmód szerves részévé vált. Bizonyára te is hallottál már az ayurvédikus gyógyászatról, és hagyományairól. Az ayurvédikus orvoslás a világ egyik legrégebbi holisztikus („egész testre ható”) gyógyító rendszere.

Őshazája, és az ayurvédikus mesterek legfőbb bázisa India. Több mint 3000 évvel ezelőtt fejlesztették ki ezt a különleges módszert a távol keleti országban. Az ayurvéda és az egész ayurvédikus rendszer azon a meggyőződésen alapul, hogy az egészség és az általános jó közérzet – amire manapság sokan a „wellness” kifejezést használják – az elme, a test és a szellem kényes egyensúlyától függ.

TÉLI CSERESZNYE? INDIAI GINZENG? ÁLOMBOGYÓ?

Az ayurvédikus tanok egyik leggyakrabban vizsgált és emlegetett növénye az Ashwagandha (ejtsd: asvuganda). Bár a név meglehetősen misztikusan hangzik, az Ashwagandha valójában egy örökzöld cserje, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein őshonos.

A különleges növény felhasználása hosszú múltra tekint vissza a hagyományos keleti orvoslás területén: sokan nem is gondolnák, de több ezer éve használják az ashwagandha gyökereit és élénkvörösbe hajló narancssárga gyümölcsét. A latinul Withania somnifera névre hallgató gyógynövény indiai ginzeng vagy téli cseresznye néven is ismert, de hazánkban a rendkívül találó „álombogyó” névvel is illetik.

Az ashwagandha-t nem szabad összetéveszteni a szintén téli cseresznyeként ismert Physalis alkekengi-vel. Sokszor az amerikai ginzenget, a Panax ginzenget és az eleutherot – más néven szibériai ginzeng vagy tajgagyökér – is az ashwagandha névvel illetik, tévesen.

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mit jelent az Ashwagandha szó. Bármennyire is furcsán hangzik, az ashwa lovat jelent, az ashwagandha pedig szanszkrit nyelven azt jelenti „a ló illata”. A név minden bizonnyal a növény gyökerének jellegzetes szagára utal. A karakteres illat mellé azonban számtalan előnyös tulajdonság társul.

Az indiai gyógyítók évezredek óta használják ezt a különleges gyógynövényt általános tonizáló szerként, energianövelésre és stressz valamint szorongás csökkentésére. A hormonháztartást és a pajzsmirigy működést is jótékonyan befolyásolhatja.

Jelenleg is több tudományos kutatás folyik arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet az ashwagandha az emberi szervezetre bizonyos daganatos betegségek, illetve Alzheimer kór esetén. Erre vonatkozóan egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő klinikai adat és tudományos bizonyíték, de a kutatók rendkívül bizakodóak.

MIRE JÓ AZ ASHWAGANDHA? AZ INDIAI GINZENG FOGYASZTÁS ELŐNYEI

Az ashwagandha hatása egyelőre feltérképezetlen terület a kutatók számára. Egy biztos: ezt a gyógynövényt sok száz éve biztonsággal alkalmazzák az ayurvédikus gyógyászat mesterei, akár napi szinten is, úgynevezett „rasayana”, vagyis fiatalító szerként.

Hatásos lehet még termékenység-fokozóként, afrodiziákumként, stressz-csökkentőként és adaptogén tulajdonságai miatt közérzetjavítóként is. A termékenység fokozása kapcsán sokan egyből a nőkre gondolnak, de az ashwagandha pont a férfiak nemzőképességét, egészen pontosan a spermiumok minőségét javíthatja.

A legenda szerint az ashwagandha felruházza a fogyasztóját egy ló erejével. Akárhogy is, az biztos, hogy a gyógynövény nagy koncentrációban tartalmaz withanolidot, amely bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatással bír.

A gyulladáscsökkentő hatás mellett fájdalomcsillapítóként is hatékonyan alkalmazható, mert képes megakadályozni, hogy a fájdalomjelek végighaladjanak a központi idegrendszeren. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha fogyasztása sikeresen mérsékelte a reumatoid artritiszben (RA) szenvedő páciensek fájdalmát.

Ebből is látszik, hogy meglepően sok területen alkalmazható. Lássuk, milyen előnyökkel járhat a rendszeres indiai ginzeng fogyasztás! Egy 2019-es kutatás arra az eredményre jutott, hogy napi 240 milligramm ashwagandha fogyasztását követően jelentősen csökkent a kutatásban résztvevők stressz szintje – és ezzel együtt a mellékvesekéreg által termelt, kortizol nevű stresszhormon szintje – a placeboval „kezelt” kontrollcsoport tagjaiéhoz képest.

Egy másik, szintén 2019-ben publikált kutatás is hasonló eredményre jutott napi 250-600 milligramm ashwagandha alkalmazásával. Sajnos bizonyos esetekben a krónikusan magas kortizol szint magas vércukorszintet és fokozott hasi zsírlerakódást eredményez, ezért fontos feltérképezni, hogyan használható az indiai ginzeng hasonló kórképek esetén.

A kortizol szinttel szoros összefüggésben álló vércukorszintre is pozitív hatással lehet a rendszeres ashwagandha fogyasztás. A klinikai vizsgálatok jelenleg is folynak, de több kutatás is bebizonyította, hogy ez az értékes gyógynövény hatékonyan csökkentheti a vércukorszintet egészséges és cukorbetegségben szenvedő páciensek esetén is.

A daganatos betegségeket kutató laborok is górcső alá vették az indiai ginzenget. Az állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a withaferin – az ashwagandha egyik vegyülete – daganatos sejtek esetén elősegíti az apoptózis kiváltását, ami a programozott sejthalál egy típusa.

HOGYAN HASZNÁLJAM? AZ ASHWAGANDHA POR ADAGOLÁSA

Az ashwagandha laktóz-, glutén-, és szójamentes diétába is beilleszthető, ráadásul az általunk forgalmazott ashwagandha por vegetáriánus és vegán étrendet követők számára is biztonsággal fogyasztható. Fogalmad sincs, hogyan tudnád beilleszteni ezt a természet adta csodát az étrendedbe?

Egyszerűbb, mint gondolnád, ráadásul szinte észre sem fogod venni. Az indiai gyógyító mesterek ajánlása alapján reggel és este, lefekvés előtt tejbe – leginkább növényi tejitalba – keverve fogyasztandó, de bátran édesítheted kedved szerint. Ne aggódj! Nem kell belőle sok! Napi egy-két teáskanálnyi mennyiséggel bőven fedezheted napi ashwagandha szükségletedet.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek