Placeholder

Acai bogyó: erőt adó szupergyümölcs az amazóniai esőerdőből

Bizonyára te is találkoztál már az acai bogyóval a bioboltok polcain. Ez a különleges gyümölcs az utóbbi években vált széles körben ismertté világszerte. Olyannyira, hogy szinte nincs olyan szupermarket, ahol ne találnánk acai ízű üdítőt, fagylaltot, müzli szeletet, joghurtot vagy acai bogyó tartalmú étrend-kiegészítőt. A csomagoláson általában megtalálható a „szuperélelmiszer” vagy „szupergyümölcs” kifejezés. Lássuk, mitől szupergyümölcs a Latin-Amerikában őshonos, antioxidánsokban gazdag acai bogyó, ami a Brazília északi részén élő őslakosok számára már több száz éve a napi étrend szerves része!

MÚLT ÉS JELEN: AZ ACAI BOGYÓ LEGENDÁJA

Az acai bogyó története Brazília északi régiójának párás, trópusi esőerdőinek mélyén kezdődött. A „síró gyümölcs” néven is ismert acai bogyót az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják és termesztik.

A legenda szerint réges-régen élt egy törzsfőnök, aki új törvényt vezetett be, hogy megoldást találjon a törzs élelmiszer-ellátási problémájára, és megmentse népét az éhezéstől.

A törvény kimondta, hogy a túlnépesedést megakadályozandó, minden újszülött gyermeket meg kell ölni, hogy jusson elegendő élelem a törzs többi tagjának.

A törzsfőnök azonban nem számított rá, hogy a lánya pont ekkor esik teherbe, de mivel számára a népe jóléte volt az első, a lánya sem bújhatott ki a törvény alól. A törzsfőnök a saját unokájával is végzett. A gyászoló lány napokig ki sem mozdult a kunyhójából.

Egy nap azonban csecsemősírást hallott a távolból. Elhatározta, hogy megkeresi a gyermeket, de helyette egy pálmafát talált tele gyümölcsökkel. A lány fájdalmától elgyötörten lefeküdt a fa tövébe, és soha többé nem ébredt fel.

Mikor a törzsfőnök rátalált lánya testére a gyümölcsöktől roskadozó pálma tövében, úgy döntött, visszavonja a törvényt. A különös fát a lányáról nevezte el. Így kapta az acai nevet a pálma, ami a lány keresztnevének, az Iaca-nak a visszafele olvasott változata.

Természetesen ez csak legenda, az viszont biztos, hogy az Amazonas vidékén növekvő, 15-30 méteresre is megnövő acai pálma több száz évig látta el élelemmel Brazília népét.

Az Uaça őslakosok rezervátumában található Açaízal faluban rengeteg olyan fa található, amelyekről a település a nevét kapta. Betakarítási időszakban a falu lakói a legmegbízhatóbb eszközt használják, hogy elérjék a magasban termő gyümölcsöket: a saját testüket.

Elképesztő ügyességgel másznak fel-le a pálmákon, hogy leszüreteljék a számukra oly fontos gyümölcsöt.

Az acai pálma Panama és Trinidad egyes régióiban is megtalálható, ahol banánszerű fürtökben terem a gyümölcs.

Az aprócska, sötétlila színben pompázó acai bogyók 1-2 centiméter átmérőjűek, és a bogyó közel 80 százalékát a mag foglalja el. Íze a csokoládé és a bogyós gyümölcsök ízére emlékeztet, enyhe fémes utóízzel.

Mivel a magot nagyon kevés gyümölcshús veszi körül, rengeteg bogyót kell leszüretelni a különféle acai tartalmú készítmények, üdítők előállításához.

Brazília ezen részén – a hagyományokhoz híven – a gyümölcshúst hűtve fogyasztják, amihez cukrot és tápiókát kevernek.

A gyümölcshús állaga leginkább a sodók, vagy hígabb mártások állagára hasonlít, sötétlila színe pedig könnyen beszínezi a fogyasztó fogait és ajkát.

MIRE JÓ? AZ ACAI BOGYÓ HATÁSA

Az acai bogyó tele van tápanyagokkal, ezt már az őslakosok is tudták több száz évvel ezelőtt. De vajon milyen hatással lehet az acai fogyasztás az emberi szervezetre?

Bár gyógyító hatása egyelőre nem bizonyított, az utóbbi években egyre több tudományos kutatás boncolgatja ezt a témát, és az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot.

Egy 2007-ben megjelent venezuelai tanulmány szerint az acai bogyó jelentős mennyiségben tartalmaz olyan nyomelemeket, mint például a króm, a cink, a vas, a réz, a magnézium, a kálium és a foszfor.

De mind közül a legfontosabbak az antocianin pigmentek. Ezek a pigmentek adják a gyümölcs sötétlila színét, és antioxidánsként funkcionálnak. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabadgyökök káros hatásait a szervezetben.

Egy 2008-ban végzett kutatás során 12 önkéntesnek acai gyümölcsvelőt, acai levet, almalevet és antioxidánsokat nem tartalmazó italt adtak négy különböző időpontban. A vérvizsgálat kimutatta, hogy az acai gyümölcsvelő és az almalé is megemelte a résztvevők antioxidáns szintjét, ami arra utal, hogy az acai antioxidáns vegyületei jól felszívódnak a belek falán.

Az acai bogyó másik nagy előnye, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Bár ezen a téren több tudományos bizonyítékra van szükség, számos kutatás bebizonyította, hogy az acaiban levő antocianinok pozitívan befolyásolhatják az LDL koleszterin szintjét. A rendszeres acai bogyó fogyasztás azonban nem csak az emésztőrendszerre és az érrendszerre van hatással.

Az acai bogyóban található vegyületek segíthetnek védeni az agyat a károsodástól az életkor előrehaladtával, és hozzájárulhatnak az egészséges idegrendszer kialakulásához.

Egy 2012-ben publikált tanulmány szerint az acaiban levő antioxidánsok ellensúlyozhatják az agysejtek gyulladásának és oxidációjának káros hatásait, amelyek negatív hatással lehetnek a memóriára illetve a tanulási folyamatokra. Lenyűgöző, ugye?

ACAI GYÜMÖLCS KISOKOS: AZ ACAI FELHASZNÁLÁSI MÓDJAI

Mivel a friss acai bogyó nem tartható el túl sokáig minőségromlás nélkül, érdemes máshogy, például üdítőként, püréként vagy por alakban fogyasztani.

Az általunk forgalmazott bio, nyers acai bogyó port bátran belekeverheted turmixokba, gyümölcslevekbe, joghurtba, müzlibe, sőt még sütemények összetevőjeként is megállja a helyét.

A sokféle felhasználási módnak köszönhetően könnyedén beillesztheted a napi étrendedbe, ráadásul a mennyiség miatt sem kell aggódnod! Napi egy-két teáskanál acai por elfogyasztásával sokat tehetsz az egészségedért.

Köszönjük!
Valami hiba történt, próbáld újra...
Superfood hírek