A kakaót mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, akkor gyermekkorból, az óvodák reggelizős emlékeiből, vagy éppen az otthon melegét idéző pillanatokból. Mégis viszonylag keveset tudunk erről a szuper élelmiszerről. Alábbi leírásunkban górcső alá vesszük a bio kakaó származását: az örökzöld esőerdők alsó szintje az a hely, ahol a kakaófa a legjobban érzi magát. Az optimális növekedéshez elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet, és a csapadék mennyisége. Utóbbi a leglényegesebb opció, hiszen a kakaófa roppant érzékeny a vízhiányra. A száraz, csapadék nélküli időszak nem lehet három hónapnál hosszabb, mivel ennyi időt képes tolerálni a növény, anélkül, hogy komoly károkat szenvedne.
A kakaófa a nagy fák árnyékában, magas páratartalomban érzi a legjobban magát. A nagyobb méretű fák anyáskodása elengedhetetlen a kakaófa korai éveiben, így az árnyékolást nem lehet félvállról venni. A gyökérzet fejlődéséhez durva szemcsés földre van szükség, ahol a fölös folyadék is távozhat, hiszen a kakaó nem csak a szárazságot nem tolerálja, hanem a pangó vizet sem. A mályvavirágúak rendjébe tartozó növény természetes élőhelyén, ahol a fenti körülmények adottak, akár a 15 méteres magasságot is elérheti, míg az ültetvényeken csak 3-4 méteres „csemetéket” nevelnek. Virágai apró méretűek, leginkább fehéres-vöröses színűek, melyek az egész fát beborítják, tehát meglepő módon a fa törzsén is nőnek. A több tízezer virágnak mindössze csak kb. 5%-a porzódik be, mivel erre nagyon kevés idő áll csak rendelkezésre. A sárgás-barnás ovális alakú gyümölcsök, melyben a babok találhatóak, azonban csak a fa törzsén nőnek.
Kakaó, jöhet? Bármikor, bármibe… A bio kakaópor jó választás akkor is, ha sütnénk valami finomat: megbízható minőségű alapanyagból csak egészséges, mennyei finomság születhet. A bio kakaópor akkor is előnyös választás, ha egy finom, forró ital mellett döntenénk, mondjuk egy rideg téli estén… De hogy mennyi féle-fajta lehet maga a kakaó, az talán nem is gondolnánk… Forastero: Ez a fajta bizony nem édességéről híres. Kifejezetten kesernyés, keserű ízű, ám éppen ezért karakteres. Magasabb a zsír, és antioxidáns tartalma, és bizony közkedveltnek mondható, mivel a betakarított fajták kétharmadát teszi ki. Criollo: Mexikó, Kolumbia és Venezuela rejtett ültetvényeinek hercege ez a fajta, amely már csak nagyon kis számban található meg. Íze, zamata egyedülállóan lágy, kesernyés aromája különlegessé teszi, szó szerint a kakaók hercegévé. Erős, zamatos – nem véletlenül hasonlítják az arabica kávékhoz.
Trinitario: Hogy mire képes egy hurrikán? A pusztításon kívül úgy látszik az alkotásra is, hiszen ez a fajta a fenti két kakaóbab keresztezéséből született meg. Íze lágy, zamatos, igaz íz világa nagyon változatos. Nacional: Fűszeres, virágillatú fajta, melyet kizárólag Ecuador kakaóültetvényein találhatunk meg. Ezt az extra zamatot három napos erjesztéssel érik el a hozzáértő szakemberek. A fenti kakaóbabok útja rögös, míg eljutnak odáig, hogy bio kakaóporként a mi polcainkról nézzenek vissza ránk. A legelső a betakarítást követően a fermentáció, mely során az egymásra halmozott babszemekben mikroorganizmusok, főleg élesztők kezdenek el növekedni. A hőmérséklet fokozódik, a kémiai reakciók végbemennek például a fehérjékből aminosavak keletkeznek, s e folyamat végén alakul ki a csokoládéra jellemző íz és szín. Végül eljön a szárítás ideje, mely precíz kivitelezését követően eléri az optimális szín- és ízvilágot a termék.
A kosarad jelenleg üres
Nekem segítség a készítmény. A 2. doboznál járok, felváltva szedem a Nehéz napok könnyedén termékkel.. Nem minden nap, de rendszeresen szedem. A menopauza miatti hőhullámok teljesen elmúltak, az éjszakai izzadások szintén. Hálás vagyok a termékért!
A kakaót még nem használtam, de italként és süteményhez fogjuk felhasználni! Persze régebbről ismerjük, nagyon finom!
Gyümivel, magokkal mindenféle finomsággal keverve igazán tápláló és tényleg finom egy kis zabtejjel pedig kifejezetten krémes. Szívből ajánlom.
Még nem használtam a Gomba kivonat kapszulát, de bízom benne, mint a többi Organiqa termékben, hogy jó hatása lessz!
Hormonok harmóniája csomag - 3 x 60 db kapszula
Szuperjó! Nagyon jól érzékelhető a különbség pl. futásnál, nem fogy el a levegőm :)
Először vásároltunk spirulinát, edzések előtt szoktunk egy adagot inni, pozitív véleményünk van róla. Érdemes kipróbálni!
Teljesen elégedett vagyok ezzel a növényi fehérje porral. Tápiókapudingba, tejberizsbe, zabkásákba, turmixokba fehérje szeletekbe és akár sütemények tésztájába is nagyszerű választás. A legnagyobb kedvencem vacsorára a tápiókapuding, isteni finom krémes állagú lesz ettől a fehérjeporttol és eltelít, egy kis Ashwagandha port is szoktam hozzá adni a könnyebb elalvás érdekében. Köszönöm Bátran ajánlom. ☺️